7/10/15

Macbeth

Υπόθεση: Σκωτία, 16ος αιώνας. Έπειτα από μια σκληρή μάχη, ο Μάκβεθ, πιστός ακόλουθος και στρατηγός του Βασιλιά Ντάκαν, κατάφερε να καταστείλει την επανάσταση. Μαζί με το στρατηγό Μπάνκο, συναντούν τρεις μάγισσες που προφητεύουν ότι ο Μάκβεθ θα γίνει Βασιλιάς της Σκωτίας, ενώ ο Μπάνκο πατέρας μελλοντικών βασιλιάδων. 
Τυφλωμένος από φιλοδοξία, ο Μάκβεθ ενημερώνει τη σύζυγό του για την προφητεία. Εκείνη, χρόνια μάκρυα του και σε βαθύ πένθος για την απώλεια του μοναδικού τους παιδιού, τον παρακινεί να δολοφονήσει το Βασιλιά για να πάρουν το θρόνο. Μετά τους εορτασμούς η Λαίδη Μάκβεθ ναρκώνει τους φρουρούς του και ο Μάκβεθ σκοτώνει το Βασιλιά και στη συνέχεια στέφεται Βασιλιάς.
Ο Μπάνκο ωστόσο υποψιάζεται το νέο του Βασιλιά. Θυμάται την προφητεία. Ο Μάκβεθ διατάζει το θάνατο του Μπάνκο, και του μοναχογιού του Φλινς, αλλά ο νεαρός καταφέρνει να δραπετεύσει. Έτσι, ο Μάκβεθ να αναζητά νέα προφητεία και οι τρεις μάγισσες του λένε ότι δε θα πεθάνει από το χέρι κανενός άντρα, που βγήκε από τη μήτρα της μητέρας του. Η προφητεία τον ανακουφίζει, αλλά ανίκανος πια να εμπιστευτεί οποιονδήποτε, σκοτώνει όποιον του αντισταθεί. 
Οι ενοχές πνίγουν τη Λαίδη Μάκβεθ και η σκέψη ότι χάνει το σύζυγο της, την οδηγεί στην τρέλα. Ανίκανη να κάνει κάτι πια, πεθαίνει μέσα σε οράματα του νεκρού παιδιού τους. 
Ο πρωτότοκος γιος του Βασιλιά Ντάνκαν, ο Μάλκολμ επιστρέφει με σύμμαχο τον κόμη Μακντάφ να διεκδικήσει το θρόνο από το Μάκβεθ, που ισχυρίζεται ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Ο Μακντάφ του αποκαλύπτει ότι δεν βγήκε από τη μήτρα της μητέρας του, διότι τον έβγαλαν πρόωρα. Έτσι, ο Μάκβεθ, παραδίδεται στον αναπόφευκτο θάνατο.

Κριτική: Ο σκηνοθέτης Τζάστιν Γκερζέλ, χρησιμοποιώντας φόρμες που θυμίζουν τις πρώτες (και ασπρόμαυρες) ταινίες της Σοβιετικής Ένωσης των αρχών του 20ού αιώνα, αποδίδει με συνέπεια και έντονο λυρισμό τη διάσημη αυτή τραγωδία του Σαίξπηρ, διατηρώντας μάλιστα και το σαιξπηρικό στίχο. Το αργό γύρισμα, τα ζωντανά κάδρα και η σκοτεινές αποχρώσεις δημιουργούν σκηνές που εκφράζουν απόλυτα τα συναισθήματα του κεντρικού ήρωα και αποτυπώνονται στη μνήμη του θεατή ενώ η έντονα υποβλητική μουσική δημιουργεί εντάσεις και δίνει μια ακόμα πιο δραματική διάσταση στο φιλμ.
Ο Φασμπέντερ είναι ιδανικός Μάκβεθ. Ερμηνεύει εμβαθύνοντας στο χαρακτήρα του φιλόδοξου και άπληστου στρατηγού, που θέλει να γίνει βασιλιάς και καταφέρνει  να μας μεταφέρει όλο εκείνο το πάθος, αλλά και την αγωνία για την επίτευξη του σκοπού του. 
Στο πλάι του, η Μαριόν Κοτιγιάρ υποδύεται λιτά, αλλά με εσωτερική δύναμη, τη σκληρή, αδίστακτη αλλά και τραγική φιγούρα της Λαίδης Μάκβεθ, που αρχικά τον σπρώχνει στην Κόλαση, αλλά μετανιώνει στη συνέχεια, όταν πλέον διαπιστώνει ότι «το αίμα ζητάει κι άλλο αίμα». 
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αφήγηση, με πλάνα που σοκάρουν και σκηνές που συγκινούν, ειδικότερα όσους δεν έχουν δει το θεατρικό του Σαίξπηρ. 

Σκηνοθεσία: Τζάστιν Κερζέλ
Παίζουν: Μάικλ Φασμπέντερ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Ντέιβιντ Θιούλις, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Τζακ Ρέινορ, Σον Χάρις, Πάντι Κονσιντάιν
Προβάλλονται από 8/10/15