1/10/15

Η διάσωση - The Martian

Υπόθεση: Κατά τη διάρκεια μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη, ο αστροναύτης Μαρκ Γουάτνι (Ματ Ντέιμον) θεωρείται νεκρός μετά από μια σφοδρή καταιγίδα και εγκαταλείπεται από το υπόλοιπο πλήρωμα. Αλλά ο Γουάτνι είναι ακόμη ζωντανός και ξαφνικά βρίσκεται μόνος σε έναν αφιλόξενο πλανήτη. Έχοντας ελάχιστες προμήθειες, πρέπει να επιστρατεύσει την εφευρετικότητα, την ευφυΐα και το κουράγιο του για να επιβιώσει και να βρει έναν τρόπο να ειδοποιήσει τη Γη ότι είναι ζωντανός. Εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, η NASA και μία ομάδα διεθνών επιστημόνων δουλεύουν ακούραστα για να φέρουν πίσω τον «Αρειανό», ενώ ταυτόχρονα τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος σχεδιάζουν μία τολμηρή, αν όχι αδύνατη, επιχείρηση διάσωσης. Καθώς αυτές οι ιστορίες γενναιότητας εξελίσσονται, ο κόσμος ενώνεται για να υποστηρίξει την προσπάθεια επιστροφής του Γουάτνι.
Κριτική: Θα έλεγα, ότι στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μια ταινία «απόλυτης επιστημονικής φαντασίας», διότι βασίζεται στο πρώτο (και μοναδικό μέχρι στιγμής) μυθιστόρημα του Andy Weir, ενός προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών, που λάτρευε από μικρός οτιδήποτε έχει σχέση με την ιστορία των διαστημικών αποστολών και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του σε ένα βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, με τίτλο «Άνθρωπος στον Άρη», που είναι πιο κοντά στον αρχικό «The Martian» από τον «Η διάσωση», διότι έχουμε έναν άνθρωπο με πολλές πρωτιές στον αφιλόξενο πλανήτη, με πρώτη και καλύτερη την καλλιέργεια πατάτας: Τον πρώτο Αρειανό.
O ΡίντλεΪ Σκοτ έχει γυρίσει την ταινία διατηρώντας απόλυτα τις περιγραφές του συγγραφέα, τόσο στο τεχνικό μέρος, όσο και στο θέμα του προφίλ του κεντρικού ήρωα και μεταφέρει την όλη ατμόσφαιρα του βιβλίου με ευλάβεια, διαπλάθοντας τον χαρακτήρα του κεντρικού ήρωα με τέλεια ακρίβεια και με σκηνοθετικό ρυθμό που δεν αφήνει περιθώρια. 
Ο Ματ Ντέιμον, εκπληκτικός ερμηνευτής, υποδύεται έξοχα τον αυτοσαρκαστικό «Αρειανό», που αν και μόνος δεν το βάζει κάτω. Διατηρεί το χιούμορ του και χρησιμοποιεί όλες του τις γνώσεις για να επιβιώσει όσο χρονικό διάστημα μπορεί περισσότερο, μέχρι να τον σώσουν (αν μπορέσουν). 
Τεχνικά άρτια και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρά το μεγάλο μήκος της (141 λεπτά) η ταινία, μπορεί να συγκριθεί μόνον με το Gravity του Αλφόνσο Κουαρόν.

Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ
Παίζουν: Ματ Ντέιμον, Τζέσικα Τσαστέιν, Κρίστεν Ουίγκ, Κέιτ Μάρα, Μάικλ Πένια, Τζεφ Ντάνιελς, Τσιουέτελ Ετζίοφορ, Ντόναλντ Γκλόβερ, Σον Μπιν, Σεμπάστιαν Σταν, Άλεξ Χένι, Μακένζι Ντέιβις
Προβάλλεται από 1/10/2015