7/10/15

Βόλτα στο κενό – The walk

Υπόθεση: Νέα Υόρκη, 7 Αυγούστου 1974. Λίγες μέρες πριν κλείσει τα 25 του χρόνια, ο Γάλλος σχοινοβάτης Philippe Petit περπάτησε για 45 λεπτά, κάνοντας οκτώ διαδρομές πέρα-δώθε, σ’ ένα τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους του World Trade Center (που μόλις είχε ολοκληρωθεί η κατασκευή τους), 411 μέτρα από το έδαφος, χωρίς την άδεια του Δήμου ή οποιασδήποτε αρχής. Αυτή είναι η ιστορία. Προδοσίες, διαφωνίες, μια ομάδα από όλον τον κόσμο, ένας μέντορας και ένα θεότρελο σχέδιο.

Κριτική: «Γρηγορότερα, Ψηλότερα, Δυνατότερα», είναι το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων και με αυτό, ο άνθρωπος εμπνέεται και προσπαθεί πάντοτε να βελτιώνει όχι μόνο τα αθλητικά ρεκόρ, αλλά και τους προσωπικούς του στόχους, όπως αποδεικνύεται.
Το 1974, ένας Γάλλος σχοινοβάτης, ικανοποιώντας την προσωπική του «τρέλα», βάδισε σε  ένα συρματόσκοινο που είχε δέσει με μεγάλο ρίσκο, στους δύο Δίδυμους Πύργους του World Trade Center της Νέας Υόρκης.
Την τολμηρή αυτή επιχείρηση, του Γάλλου Φιλίπ Πετίτ και της, επίσης τρελής,  παρέας του, μετέφερε τρισδιάστατα και με μεγάλη μαεστρία στην οθόνη ο Ρόμπερτ Ζεμέκις, βοηθούμενος από ταλαντούχους στην πλειονότητά τους ηθοποιούς και από την ψηφιακή τεχνολογία, μιας και οι δίδυμοι πύργοι δεν υπάρχουν πλέον.
Τέλειος ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, στο ρόλο του φιλόδοξου και τολμηρού σχοινοβάτη, μας αφηγείται από μπαλκόνι του Αγάλματος της Ελευθερίας και με φόντο τους Πύργους, την πραγματική αυτή ιστορία και ο θεατής μέσα από flashback, ζει τις μοναδικές στιγμές, τόσο με αντικειμενικές λήψεις, όσο και μέσα από τα μάτια του σχοινοβάτη.
Δεμένη αφήγηση, έξοχη φωτογράφηση και λήψεις από απίθανες γωνίες κάνουν την ταινία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, τόσο από άποψη χαρακτήρων, όσο και από τις τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ η εμφάνιση και η στάση των αστυνομικών κατά την κρίσιμη στιγμή της σχοινοβασίας, μπορώ να πω ότι αποτελούν το απόλυτα ιλαροτραγικό στοιχείο της ταινίας, που μέχρι εκείνη τη στιγμή (χάρη στον Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ) έχει βυθίσει το θεατή στις πιο ενδόμυχες σκέψεις και συναισθήματα του κεντρικού ήρωα. Οι κραυγές «Κατέβα από το σκοινί ΑΜΕΣΩΣ» σε έναν άνθρωπο που αυτοσυγκεντρωμένος περπατάει σ’ αυτό σε ύψος 417 μέτρα και χωρίς προστατευτικά μέτρα, ακούγονται κωμικές και τραγικές συνάμα, για την κουλτούρα του λαού της «Χώρας της Ευκαιρίας», ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο Γάλλος δεν είχε πάρει άδεια γι’ αυτό που έκανε.

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ζεμέκις
Παίζουν: Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Σαρλότ Λε Μπον
Προβάλλεται από 8/10/15