26/11/15

Άσφαλτος – Asphalte

Υπόθεση: Μια εργατική πολυκατοικία στα προάστια του Παρισιού. Ένας ανελκυστήρας εκτός λειτουργίας. Τρεις απροσδόκητες συναντήσεις. Έξι αλλόκοτοι χαρακτήρες που έχουν να πουν τις δικές τους ιστορίες. Ιστορίες καθημερινής τρέλας. Θα μπορέσει ο δύστροπος Στέρνκοβιτς να αφήσει το αναπηρικό του καροτσάκι και να βρει τον έρωτα στο πρόσωπο της μοναχικής νυχτερινής νοσοκόμας; Θα καταφέρει ο Τσάρλι, ένας παραμελημένος έφηβος, να βοηθήσει την απόμακρη Ζαν Μεγιέρ, μια κάποτε διάσημη ηθοποιό των ’80s, να βρει ξανά έναν ρόλο σε μια ταινία; Τι θα απογίνει ο Τζον ΜακΚένζι, ο αστροναύτης της NASA που έπεσε από τον ουρανό και βρέθηκε υπό την προστασία της φιλόξενης κυρίας Χαμιντά από την Αλγερία; Και ποια είναι άραγε η πηγή αυτού του μυστηριώδους, δυσοίωνου ήχου που διαπερνά τον αέρα;

Κριτική: Πρόκειται για τρεις διαφορετικές ιστορίες, που διαδραματίζονται σε μια εργατική πολυκατοικία σε ένα προάστιο στο Παρίσι.
Ιστορίες για ανθρώπους που βιώνουν τη μοναξιά τους, με διαφορετικά συναισθήματα και την αντιμετωπίζουν με τρόπο που εκφράζει τους χαρακτήρες τους. Ο ιδιότροπος, εσωστρεφής μοναχικός και με έλλειψη αλληλεγγύης, που θα πέσει θύμα του χαρακτήρα του, μετανιώνει και προσπαθεί να ξαναγίνει κοινωνικός, σε μια προσπάθεια να γοητεύσει μια νοσοκόμα, όταν πλέον διαπιστώνει ότι τους έχει όλους ανάγκη, αφού υποχρεώνεται από κάποιο ατύχημα να χρησιμοποιήσει αναπηρικό αμαξίδιο. Ο αντιδραστικός και «επαναστατημένος» έφηβος, που γοητεύεται από (και γοητεύει τελικά) μια ξοφλημένη ηθοποιό και προσπαθεί να τη βοηθήσει να πάρει κάποιο ρόλο. Τέλος, ο αμερικανός αστροναύτης, που από ατυχία πέφτει με αλεξίπτωτο στην ταράτσα της πολυκατοικίας και καταφεύγει στο διαμέρισμα μιας ηλικιωμένης, η οποία τον βοηθάει σαν παιδί της, μιας και ο γιός της είναι στη φυλακή.
Τρεις ιστορίες, για τη μοναξιά, την ανάγκη για συντροφικότητα, την αλληλεγγύη, την πτώση και την ανόρθωση. 
Μεγάλο ατού στην ταινία, η Ιζαμπέλ Ιπέρ, η Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι και ο Μάικλ Πιτ, ενώ ο σκηνοθέτης καταφέρνει να ισορροπεί μεταξύ του τραγικού, του κωμικού και του σουρεαλιστικού στοιχείου, εμπνεόμενος από τρεις αυτοβιογραφικές ιστορίες, εκ των οποίων οι δύο ανήκουν στη συλλογή του «Ιστορίες της ασφάλτου».
Όχι κακή ταινία. Γλυκιά, τρυφερή και ταυτόχρονα σουρεαλιστική. Σοβαρή δουλειά και με δόσεις σωστού χιούμορ.

Σκηνοθεσία: Σαμιουέλ Μπενσετρί
Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι, Μάικλ Πιτ, Ζιλ Μπενσετρί, Γκιστάβ Κερβέρν, Τασάντι Μάντι
Προβάλλεται από 26/1/15