26/11/15

Η γέφυρα των κατασκόπων – Bridge of spies

Υπόθεση: Πρόκειται για την ιστορία του Τζέιμς Ντόνοβαν (Χανκς), ενός δικηγόρου από το Μπρούκλιν που βρίσκεται στο επίκεντρο του Ψυχρού Πολέμου όταν η CIA τον στέλνει σε μια σχεδόν αδύνατη αποστολή για την διαπραγμάτευση της απελευθέρωσης ενός κρατούμενου Αμερικανού πιλότου.

Κριτική: Ο κατά τα άλλα εξαιρετικός Τομ Χανκς κοντεύει να εξελιχθεί σε «Κώστα Πρέκα» των ΗΠΑ. Όποτε ο Στίβεν Σπίλμεργκ θέλει να τονώσει το ηθικό των αμερικανών. ή όποτε θέλει να αναδείξει τα εθνικοπατριωτικά ιδανικά των ΗΠΑ, εφόσον υπάρχουν και αυτά, τότε χρησιμοποιεί τον Τομ Χανκς. 
Στην προκειμένη περίπτωση,
ο Σπίλμπεργ έχει πιάσει την πραγματική ιστορία της ανταλλαγής κατασκόπων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ το 1960 εν μέσω Ψυχρού Πολέμου (Frozen War, κατά μερικούς), βάζοντας ως επίκεντρο έναν ευσυνείδητο πατριώτη δικηγόρο (που υποδύεται ο Χανκς) τον οποίο προβάλλει ως σύμβολο αξιοπρέπειας, αξιοπιστίας και ιδεαλισμού. Με ποιο τρόπο; Με το γεγονός ότι του έχει ανατεθεί να υπερασπιστεί έναν Ρώσο κατάσκοπο σε μια τυπική δίκη, που πρέπει να έχει ως κατάληξη την καταδίκη του κομμουνιστή κατάσκοπου σε θάνατο. Μιλάμε για μια εποχή, που ο μεγαλύτερος φόβος στις ΗΠΑ δεν ήταν οι τζιχαντιστές (αυτοί δεν είχαν εφευρεθεί ακόμα), αλλά οι κομμουνιστές.
Ο Τομ Χανκς, ως άτεγκτος δικηγόρος και πιστός στην αρχή ότι «όλοι έχουν δικαίωμα στη Δικαιοσύνη» προσπαθεί να χαρίσει μια αξιοπρεπή καταδίκη στον «πελάτη» του και όντας διορατικός, ζητά εν μέσω πιέσεων περί του αντιθέτου, να μην καταδικαστεί σε θάνατο αλλά να φυλακιστεί, με την προοπτική αν συλληφθεί στο μέλλον αμερικανός κατάσκοπος στη Σοβιετική Ένωση, να τους ανταλλάξουν. Κάτι ήξερε φαίνεται.
Την 1 Μαΐου 1960, οι Σοβιετικοί καταρρίπτουν ένα κατασκοπευτικό αεροπλάνο U2 των ΗΠΑ, του οποίου ο πιλότος Γκάρι Πάουερς διασώζεται και ήμουν μικρός και θυμάμαι πόσος ντόρος έγινε, όταν ο πρόεδρος της ΕΣΣΔ Χρουτσώφ στις 5 Μαΐου 1960 αποκάλυψε την κατάρριψη του σκάφους και οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την ύπαρξή του. Στη συνέχεια, δικάζεται, φυλακίζεται και στη συνέχεια ανταλλάσσεται με τον κατάσκοπο που υπερασπίζεται Χανκς.
Ωραία ταινία, κυρίως χάρη στην ερμηνεία του Τομ Χανκς, που για άλλη μια φορά παίρνει όλο το βάρος, εμφανιζόμενος ως ο κύριος διαπραγματευτής για την ανταλλαγή, που αντιμετωπίζει πολλά διλήμματα και πρέπει να τα ανταπεξέλθει. 
Ο Σπίλμπεργκ, από την άλλη, δεν είναι πρωτάρης, κρατάει σταθερό σκηνοθετικό ρυθμό, μέσα σε μια ατμόσφαιρα που είναι όσο πιο γνήσια γίνεται. Πλούσια η παραγωγή και με εξαιρετική φωτογραφία, αναδεικνύει το ψυχροπολεμικό κλίμα της εποχής, μέσα και από μια άλλη ιστορία που κινείται παράλληλα και την αναλαμβάνει, επίσης, ο Χανκς.
Η ταινία βλέπεται ευχάριστα και με ενδιαφέρον.

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ
Παίζουν: Τομ Χανκς, Μαρκ Ράιλανς, Έιμι Ράιαν, Άλαν Άλντα, Σεμπάστιαν Κοχ, Όστιν Στόουελ, Ιβ Χιούσον
Προβάλλεται από 26/11/15