19/11/15

Dheepan ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα – Dheepan

Υπόθεση: Για να αποδράσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Σρι Λάνκα, ένας πρώην στρατιώτης των Τίγρεων του Ταμίλ, μια νεαρή γυναίκα κι ένα κορίτσι, παριστάνουν την οικογένεια. Καταλήγουν λίγο έξω από το Παρίσι. Πρέπει να χτίσουν μια νέα ζωή μαζί, παρόλο που είναι παντελώς άγνωστοι μεταξύ τους.

Κριτική: Για να αποδράσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Σρι Λάνκα, ο Ντιπάν ένας πρώην στρατιώτης των Τίγρεων του Ταμίλ, μια νεαρή γυναίκα κι ένα κορίτσι παριστάνουν την οικογένεια. Εκείνος με το διαβατήριο ενός νεκρού που του έμοιαζε, εκείνες με πλαστά. Καταλήγουν σε ένα γκέτο έξω από το Παρίσι, νομίζοντας ότι άφησαν τον πόλεμο πίσω τους. Στο γκέτο όμως υπάρχει ένας διαρκής πόλεμος μεταξύ συμμοριών, που άλλες εμπορεύονται ναρκωτικά και άλλες όπλα και ο πόλεμος αυτός είναι περισσότερο βίαιος σε σχέση με το χώρο που διεξάγεται. Τη Γαλλία τη χώρα των χαλαρών ρυθμών και της φιλοξενίας μιας πανσπερμίας ανθρώπων, διαφορετικών πολιτισμών και κουλτούρας. Οι αρχικές σκηνές, υποβάλλουν στον θεατή το υπαρκτό πρόβλημα, δείχνοντας ανθρώπους όλων των φυλών, που περιμένουν την έγκριση παραμονής τους στη φιλόξενη και προοδευτική χώρα.
Ο Ζακ Οντιάρ, γιος του σκηνοθέτη Μισέλ Οντιάρ, από τις πρώτες εικόνες φαίνεται ότι κάνει ταινία κοινωνικού προβληματισμού και όχι μια απλή ταινία ανθρωπίνων σχέσεων, παρόλο που ο Ντιπάν και η δήθεν γυναίκα του εμφανίζονται να θέλουν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλο, ενώ η μικρή που αρχικά δεν ήθελε να πάει σχολείο, προσαρμόζεται πιο εύκολα στις νέες συνθήκες, μαθαίνοντας από τις συμπεριφορές των άλλων (και αλλοδαπών, επίσης) στο σχολείο. 
Ο Ντιπάν, ως πρώην πολεμιστής «της τιμής», νομίζει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις συμμορίες με τον τρόπο, που έχει διδαχθεί στην Ανατολή, αλλά στη νέα του πατρίδα τα πράγματα είναι πιο ακραία. Η Δύση παραμένει άγρια και ας έχουν περάσει τα χρόνια του παλιού γουέστ. Ο Ντιπάν θυμίζει τον μοναχικό μαχητή, του Κλιντ Ίστγουντ στο «Για μια χούφτα δολάρια», προσπαθώντας να επιβιώσει ανάμεσα σε δυο οικοδομικά τετράγωνα που τα λυμαίνονται διαφορετικές συμμορίες και στα οποία θα προσπαθήσει να χαράξει γραμμή συνόρων. Ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα, θα ξαναγίνει Τίγρης, όταν διαπιστώσει ότι καταστρέφονται οι ελπίδες του να δημιουργήσει μια νέα οικογένεια.
Έξοχος ο εκφραστικός Τζεσουθασάν Αντονιθασάν ως Ντιπάν και πάρα πολύ καλή η Καλιεσβάρι Σρινιβασάν, που προέρχεται από το θέατρο.

Σκηνοθεσία: Ζακ Οντιάρ
Παίζουν:  Γιεσουθασάν Αντονιθασάν, Καλιεσουαρί Σρινιβασάν, Κλοντίν Βινασιθαμπί, Βενσάν Ροτιέ, Μαρκ Ζενγκά
Προβάλλεται από 19/11/2015
(Κριτική μου στο myfilm)