19/11/15

Τέλος διαδρομής - The end of the tour

Υπόθεση: Η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Λίπσκι «Although Of Course You End Up Becoming Yourself: A Road Trip with David Foster Wallace». Διηγείται την ιστορία της πενθήμερης συνέντευξης που διενήργησε ο ρεπόρτερ (και μυθιστοριογράφος) του Rolling Stone, Ντέιβιντ Λίπσκι στον βραβευμένο μυθιστοριογράφο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, αμέσως μετά την έκδοση του επικού βιβλίου του, «Infinite Jest» το 1996.

Κριτική: Μια χαμηλών τόνων και γεμάτη συναίσθημα ταινία, βασισμένη σε μια συνέντευξη που είχε πάρει ο νεαρός και άπειρος ακόμα (δημοσιογράφος στο Rolling Stone και συγγραφέας) Ντέιβιντ Λίπσκι από το διάσημο συγγραφέα  Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας. Μια συνέντευξη που όσο ζούσε ο Γουάλας δεν είχε δημοσιευτεί ποτέ, όμως, μετά το θάνατό του, ο Λίπσκι ξέθαψε τις μαγνητοταινίες ταινίες και τις σημειώσεις του και όταν ήρθε ξανά σε επαφή με το υλικό, έμεινε έκπληκτος με αυτό που διάβασε. Όπως έκπληκτος μένει και ο θεατής της ταινίας, από την πληρότητα των διαλόγων των δύο αντρών και την ηθοποιία, τόσο του Τζέισον Σίγκελ στο ρόλο του «ανακρινόμενου» Φόστερ Γουάλας, όσο και του Τζέσι Άιζενμπεργκ στο ρόλο του «ανακριτή» Λίπσκι
Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Πόνσολντ αγγίζει με ηρεμία, διακριτικότητα και διεισδυτικότητα το θέμα και τους δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας και ξεδιπλώνει με άνεση, τόσο τον χαρακτήρα του -στην πραγματικότητα- ανασφαλή διάσημου και μονήρη συγγραφέα, όσο και εκείνον του φιλόδοξου για μια δυνατή συνέντευξη και μια ανοδική και πλούσια συγγραφική καριέρα νεαρού δημοσιογράφου του περιοδικού Rolling Stone.
Διακριτική, επίσης, είναι και η μουσική του Ντάνι Έλφμαν, που τον έχουμε συνηθίσει στις επικές μουσικές ταινιών τύπου Μπάτμαν και άλλων πολλών.
Η ταινία κρίνεται ενδιαφέρουσα, κυρίως λόγω των ερμηνειών, του μεστού διαλόγου των δύο χαρακτήρων, αλλά και της σφιχτής σκηνοθεσίας που δεν σε αφήνει να πλήξεις.

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Πόνσολντ
Παίζουν: Τζέισον Σίγκελ, Τζέσι Άιζενμπεργκ, Άννα Τσλάμσκι, Μάμι Γκάμερ, Μίκι Σάμνερ, Τζόαν Κιούζακ, Ρον Λίβινγκστον
Προβάλλεται από 19/11/15