19/11/15

Τοσοδούλικα: Η Κοιλάδα των Χαμένων Μυρμηγκιών – Minuscule: La vallée des fourmis perdues

Υπόθεση: Σε ένα μικρό ξέφωτο, τα απομεινάρια ενός πικ-νικ θα γίνουν η αιτία για τον πόλεμο που θα ξεσπάσει ανάμεσα σε δύο φυλές μυρμηγκιών. Μία γενναία πασχαλίτσα θα βρεθεί στη μέση αυτής της μάχης. Θα βοηθήσει τα μαύρα μυρμήγκια να σώσουν τη φωλιά τους από την επίθεση των κόκκινων μυρμηγκιών. Ένα φανταστικό ταξίδι με μικροσκοπικούς ήρωες...

Κριτική: Ένα animation στο οποίο πρώτα έγιναν τα γυρίσματα σε ένα εξαίσιο φυσικό τοπίο και έπειτα προστέθηκαν τα μυρμήγκια και τα άλλα έντομα με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Το μεγάλο της δε πλεονέκτημα είναι ότι δεν έχει διάλογο, παρά μόνον ήχο, που να σημειώσω είναι ξεκαρδιστικός. Ξεκινάει δε με το ελκυστικό πλάνο ενός ανδρογύνου που κάνει πικνίκ και μεταξύ άλλων απολαμβάνει την ησυχία του δάσους, το οποίο όμως αναχωρεί εσπευσμένα από εκεί, επειδή τη γυναίκα την πιάνουν οι πόνοι της γέννας και ο φακός τους ακολουθεί ενώ φεύγουν και ύστερα εστιάζει πάνω στα απομεινάρια του πικνίκ. Πλησιάζοντας όμως, αρχίζουμε να ακούμε τους ήχους των εντόμων και των άλλων μικρών πλασμάτων της φύσης, να θυμίζουν έντονα τους ήχους μιας πολύβουης μεγαλούπολης.
Η απουσία διαλόγου κάνει οικουμενική την ταινία, η οποία απευθύνεται μεν προς τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και νηπιαγωγείου, με απώτερο στόχο την αγάπη προς τη φύση και τα πλάσματά της, αλλά παρακολουθείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από τους μεγάλους ως περιπέτεια, με αναφορές τόσο στο βωβό κινηματογράφο (Τσάρλι Τσάπλιν και Μπάστερ Κίτον), όσο στο σύγχρονο (Star Wars και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών).
Πολύ καλός ο σκηνοθετικός ρυθμός, προβλέψιμο το σενάριο, εξαίσια η φωτογράφηση της φύσης (εθνικά πάρκα Ecrins και Mercantour της Γαλλίας) και πολύ καλό το animation.

Σκηνοθεσία: Ελέν Ζιρό και Τόμας Σάμπο
Προβάλλεται από 19/11/15
(Κριτική μου στο myfilm)