19/11/15

Το παραμύθι των παραμυθιών – Tale of tales

Υπόθεση: 1. Η Βασίλισσα του Longtrellis θέλει, πάνω και πέρα από κάθε τι, ένα δικό της παιδί. Μαθαίνοντας ότι ο μόνος τρόπος να μείνει επιτέλους έγκυος είναι να φάει την καρδιά ενός θαλάσσιου τέρατος...
2. Ο Βασιλιάς του Strongcliff από ένα γειτονικό βασίλειο κυβερνάται από την ηδυπάθειά του, παραδομένος στις ανεξέλεγκτες ορμές του. Μία γλυκιά φωνή που τραγουδά μέσα από ένα σπίτι, θα του τραβήξει την προσοχή, όμως όσο εκείνος ερωτεύεται την γυναίκα που κρύβεται στην άλλη μεριά του τοίχου, τόσο εκείνη διστάζει να του αποκαλυφθεί...
3. Τέλος, ο Βασιλιάς του Highhills αποφασίζει να παντρέψει την κόρη του με όποιον απαντήσει σε ένα ιδιόμορφο γρίφο. Εκείνος, όμως, που απαντά σωστά, σοκάρει με την εμφάνισή του...
Κριτική: Έχοντας βραβευθεί δύο φορές στο Φεστιβάλ Καννών, για τα «Γόμορρα» και το «Reality», ο Ματέο Γκαρόνε, επέστρεψε με μία ταινία διαφορετική απ’ ό,τι μας έχει συνηθίσει. Με τρία παραμύθια (σε ένα), επιλεγμένα από τα 50 του Τζιαμπατίστα Μπαζίλε, που έχει γράψει το πλουσιότερο και πιο αναγνωρισμένο βιβλίο παραμυθιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Μπαζίλε (1570 - 1632), που ήταν ακαδημαϊκός, αυλικός και στρατιώτης, άντλησε ιδέες και ιστορίες από την προφορική παράδοση της Βενετίας, αλλά και της Κρήτης και σ’ αυτά τα παραμύθια ο Γκαρόνε βρήκε την μίξη του αληθινού με το φανταστικό που πάντα χαρακτήριζε τις δουλειές του.
Έτσι, στο Παραμύθι των Παραμυθιών ανακατεύει (σα μάγος στο καζάνι του) όλες τις αντιθέσεις της ζωής: το λογικό και το ανορθόδοξο, το μαγικό και το καθημερινό, το ευγενικό και το αισχρό, το αληθινό και το ψεύτικο, το αγνό και το βρώμικο, το τρομερό και το τρυφερό, ψήγματα μυθολογίας, αλλά και κομμάτια λαϊκής σοφίας.
Με φιγούρες αποκρουστικές και γοητευτικές ταυτόχρονα, σα να είναι παρμένες από ταινίες του Παζολίνι και του Φελίνι, συνθέτει μια ταινία σκληρή, ρομαντική, σοβαρή και με χιούμορ, κωμικοτραγική τελικά, η οποία χαρίζει στο θεατή δυο ώρες καθαρά κινηματογραφικές, διασκεδαστικές και με δόσεις από θρίλερ. Παραμυθένιες.
Η Σάλμα Χάγιεκ, είναι υπέροχη, μέσα στην απόγνωσή της να αποκτήσει παιδί και να εξελιχθεί σε τρομερή δολοφόνος, από κακοτυχία.
Ο Βενσάν Κασέλ, είναι απολαυστικός ως ερωτευμένος με την «αόρατη καλλονή με τη χρυσή φωνή» που είναι κακάσχημη, αλλά θα μεταμορφωθεί σε «πανέμορφη» τελείως τυχαία, αναγκάζοντας την αδερφή της να ψάχνει για… πλαστικό χειρουργό. 
Ο δε Τόμπι Τζόουνς, είναι κι αυτός απίστευτος, ως ηλίθιος πατέρας που οδηγεί από βλακεία την αφελή κόρη του στη δυστυχία, παραδίδοντάς την στο «τέρας» που πέρασε στα τεστ υποψηφιότητας για γαμπρός. 
Παραμύθι, θρίλερ και μαύρη κωμωδία, ταυτόχρονα.

Σκηνοθεσία: Ματέο Γκαρόνε
Παίζουν: Σάλμα Χάγιεκ, Βενσάν Κασέλ, Τόμπι Τζόουνς, Σίρλει Χέντελσον, Τζον Σ. Ράιλι
Προβάλλεται από 19/11/15