30/12/15

Η σιωπηλή δολοφόνος – Assassin

Υπόθεση: Στην Κίνα του 9ου αιώνα, μια καλόγρια απαγάγει ένα δεκάχρονο κορίτσι με σκοπό να τη μυήσει στις πολεμικές τέχνες και να την μετατρέψει σε ψυχρή δολοφόνο. Απώτερος στόχος η πάταξη της διαφθοράς. Όταν αποτύχει σε μία από τις αποστολές της, θα σταλεί πίσω στη γενέτειρα της για να σκοτώσει τον άντρα που προοριζόταν να παντρευτεί. Μετά από 13 χρόνια εξορίας, πρέπει να αντιμετωπίσει την οικογένεια της, τις αναμνήσεις της και τα καταπιεσμένα της συναισθήματα. Θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στον άντρα που αγαπά και τον ιερό σκοπό που πλέον υπηρετεί.

Κριτική: Ενώ από τον ίδιο το σκηνοθέτη, η ταινία χαρακτηρίζεται ότι ανήκει στη κατηγορία Πολεμικών Τεχνών, διαθέτει ελάχιστες σκηνές «μπαλέτου», όπως εγώ αποκαλώ τις σκηνές με χρήση πολεμικών τεχνών. Αντίθετα διαθέτει ένα λυρισμό και μια ποίηση στις εικόνες της, παραπέμποντας στους δάσκαλους του είδους, τον Κιμ Κι Ντουκ (Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας και Πάλι Άνοιξη – 2003) και τον Ζαν Γιμού (Ιπτάμενα Στιλέτα – 2004).
Με τη φιλοσοφία των κεντρικών χαρακτήρων πιο κοντά σε αυτή των Σαμουράι, η ταινία στηρίζεται στη ψυχολογία των χαρακτήρων της και λιγότερο στην πραγματική ιστορία, που τη χρησιμοποιεί σαν φόντο για την εξέλιξη του μύθου.
Οι μεγάλες σιωπές, οι εκφράσεις ή το ανέκφραστο των προσώπων κυριαρχούν στο σενάριο, που βασίζεται κυρίως στις εσωτερικές συγκρούσεις της κεντρικής ηρωίδας, ενώ η φωτογραφία είναι το μεγαλύτερο ατού της.
Γενικά, η ταινία παρουσιάζει ενδιαφέρον ως λαογραφικό ντοκιμαντέρ για ένα λαό με ιδιαίτερη στάση απέναντι στις αξίες, την τιμή και το σεβασμό του αντιπάλου.

Σκηνοθεσία: Χου Χσιάο Χσιέν
Παίζουν: Κι Σου, Τσεν Τσανγκ, Σατόσι Τσουμαμπούκι, Γιουν Ζου
Προβάλλεται από 31/12/15