30/12/15

Brooklyn

Υπόθεση: Πρόκειται για την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, της Έιλις την δεκαετία του ’50, που μετακομίζει από μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας στο πολύβουο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου -αντίθετα με την ζωή που άφησε πίσω- βρίσκει την ευκαιρία να πιάσει δουλειά, να χτίσει το μέλλον της και να βρει τον έρωτα, στο πρόσωπο του Ιταλοαμερικανού Τόνι. Όταν μια οικογενειακή τραγωδία την φέρνει πίσω στην Ιρλανδία, η Έιλις βρίσκεται και πάλι στην παλιά της ζωή, αυτή τη φορά με τον Τζιμ να την διεκδικεί. Αναβάλλοντας διαρκώς την επιστροφή της στις Η.Π.Α., η Έιλις βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φοβερό δίλημμα ανάμεσα σε δύο άνδρες και δύο χώρες...
Με φόντο την κατάκτηση του Αμερικάνικου ονείρου, παρακολουθούμε την πορεία ωριμότητας μιας νέας κοπέλας που φτάνει στο Μπρούκλιν για να βρει την τύχη της.
Κριτική: Το Μπρούκλιν, είναι ένα προάστιο της Νέας Υόρκης, που τη δεκαετία του ‘50 ήταν σημείο αναφοράς και για τους δικούς μας μετανάστες, τους Έλληνες, που έφταναν εκεί για να πλύνουν πιάτα σε εστιατόρια με σκοπό να ανοίξουν αργότερα το δικό τους και να επιστρέψουν μπρούκληδες (όπως τους αποκαλούσαν τότε) με αναλογικά περισσότερα δολάρια σε σχέση με τα εισοδήματα των Ελλήνων που έμεναν πίσω. 
Η ταινία, που διακρίνεται για την αυθεντικότητά της (σε ντεκόρ και κοστούμια, ακόμα και στο χρώμα της υπέροχης φωτογραφίας που θυμίζει ταινία της δεκαετίας του ’50) είναι γλυκιά και ρομαντική και στηρίζεται κυρίως στην εξαιρετική ερμηνεία της Σερς Ρόναν, η οποία αβίαστα υποδύεται μια κοπέλα φιλόδοξη και αποφασιστική, αλλά όχι δέσμια των φιλοδοξιών της, η οποία θα αντιμετωπίσει το δίλλημα όταν επιστρέφει για λίγο στην πατρίδα της, αν θα παραμείνει εκεί ή αν θα επιστρέψει στον αμερικανικό παράδεισο. 

Σκηνοθεσία: Τζον Κρόουλι
Παίζουν: Σερς Ρόναν, Ντόμναλ Γκλίσον, Έμορι Κοέν, Τζιμ Μπρόντμπεντ, Τζούλι Ουόλτερς
Προβάλλεται από 31/12/15