10/12/15

Το μαργαριταρένιο κουμπί - El botón de nácar

Υπόθεση: Το νερό είναι το μεγαλύτερο σύνορο της Χιλής και ταυτόχρονα κρύβει το μυστικό δύο κουμπιών που βρέθηκαν στο βάθος του ωκεανού. Στην τεράστια ακτογραμμή της Χιλής συναντά κανείς ηφαίστεια, βουνά και παγετώνες. 
Μέσα στο νερό βρίσκονται παγιδευμένες οι φωνές των ντόπιων ιθαγενών από περασμένους αιώνες, των ναυτικών που κατέφθασαν από την Αγγλία, μα και των πολιτικών κρατουμένων των σύγχρονων καθεστώτων. 
Το νερό έχει μνήμη, μα έχει και φωνή. Ολόκληρη η Ιστορία της Χιλής μετατρέπεται σε έναν αποστομωτικής ομορφιάς στοχασμό που ξεκινά από τη θάλασσα και τις άγριες περιπέτειες που κρύβουν τα νερά της και φτάνει ως τον ουρανό και τη γένεση του ίδιου του σύμπαντος. Στο κέντρο όλων, ένας ταξιδιώτης στο χρόνο ονόματι Τζέρεμι Μπάτον.

Κριτική: Εμπνευσμένο ντοκιμαντέρ του Πατρίσιο Γκουζμάν, το οποίο πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2015 και δίκαια κέρδισε την Αργυρή Άρκτο Σεναρίου και το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής.
Η αφήγηση ξεκινά από τη δημιουργία του κόσμου όπου τον πρώτο ρόλο παίζει το νερό («που έχει μνήμη και φωνή» κατά τους ντόπιους) και καταλήγει να εξιστορεί τη σύγχρονη ταραχώδη ιστορία της Χιλής. 
Αφορμή, το κουμπί το οποίο χάρισαν κάποτε στον πρώτο ιθαγενή για να τον παρασύρουν να ταξιδέψει στην Αγγλία όπου και του έδωσαν το επώνυμο Button (ελλ. «κουμπί») και το κουμπί από έναν (εκ των εκατοντάδων) βασανισμένο πολιτικό κρατούμενο που βασανίστηκε και πετάχτηκε στη θάλασσα και ήταν το μοναδικό ίχνος που απέμεινε από αυτόν στο βυθό.
Εξαιρετικές εικόνες, λυρισμός, έξυπνη αφήγηση και εξέλιξη που συγκλονίζει.

Σκηνοθεσία: Πατρίσιο Γκουσμάν
Προβάλλεται από 10/12/15