30/12/15

Στην καρδιά της θάλασσας - In the heart of the sea

Υπόθεση: Το χειμώνα του 1820, το φαλαινοθηρικό της Νέας Αγγλίας, Έσεξ, δέχτηκε επίθεση από κάτι που κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει: μια φάλαινα τεραστίων διαστάσεων και δύναμης, με μια σχεδόν ανθρώπινη αίσθηση εκδίκησης. Η αληθινή, ανθρώπινη τραγωδία θα ενέπνεε τον Χέρμαν Μέλβιλ να γράψει το αριστούργημα του, «Μόμπι Ντικ». Το βιβλίο όμως, θα διηγούνταν τη μισή μόνο ιστορία.

Κριτική: Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ η ταινία, μας δείχνει το πώς ο Μέλβιλ πλησίασε έναν από τους επιζώντες του φαλαινοθηρικού Έσεξ και του απόσπασε όχι μόνον την περιγραφή του ναυαγίου, αλλά και τις διαφωνίες που υπήρχαν μεταξύ του πλοιάρχου (ενός άβγαλτου νέου, που όμως ανήκε σε ναυτική οικογένεια) και του έμπειρου υποπλοιάρχου, τον οποίο η εταιρία είχε τοποθετήσει ως επιτηρητή.
Η ταινία ως περιπέτεια διαθέτει θέαμα, χάρη στα εξαιρετικά οπτικά εφέ, αλλά είναι απομακρυσμένη από το κύριο μήνυμα του βιβλίου, που είναι η απληστία του ανθρώπου που τον ωθεί στην εξόντωση ενός ζωικού είδους, χάρη της ενέργειας σε μια εποχή πριν ανακαλυφθούν τα κοιτάσματα πετρελαίου, για τα οποία γίνεται αναφορά στο τέλος της ταινίας. Η φύση όμως ξέρει να τιμωρεί και στο βιβλίο αυτό συμβαίνει με την εκδικητική μανία του κήτους, του οποίου τη θανάτωση έχει βάλει ως αυτοσκοπό ο υποπλοίαρχος.
Ο Ρον Χάουαρντ, έμπειρος στις περιπέτειες  κρατάει το σωστό σκηνοθετικό ρυθμό, ενώ και το εξαιρετικό μοντάζ προσδίδει αληθοφάνεια στις σκηνές μέσα στη θύελλα και στο πλοίο.
Το σενάριο, έχει δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαμάχη των δυο κεντρικών ηρώων και στους χαρακτήρες όλων των ανδρών του πληρώματος, που μεταβάλλονται μετά το ναυάγιο και φτάνουν να αμφισβητούν πάγιες αντιλήψεις περί της ζωής και των αξιών. Στην εμβάθυνση των χαρακτήρων βοηθούν και οι αξιοπρεπείς ερμηνείες.
Δεν θα τη βαρεθείτε, αλλά όσοι έχετε διαβάσει το βιβλίο ίσως βγείτε από την αίθουσα ανικανοποίητοι.

Σκηνοθεσία: Ρον Χάουαρντ 
Παίζουν: Κρις Χέμσγουορθ, Κίλιαν Μέρφι, Μπεν Γουίσοου, Σαρλότ Ράιλι, Πολ Άντερσον, Τομ Χόλαντ, Μπρένταν Γκλίζον, Μπέντζαμιν Γουόκερ, Φρανκ Ντιλέιν, Τζορντί Μολά
Προβάλλεται από 31/12/15