23/12/15

Joy

Υπόθεση: Εμπνευσμένο από την ζωή και την ραγδαία εξέλιξη της εφευρέτη και επιχειρηματία, Τζόι Μαγκάνο, το «Joy» ακολουθεί την εκκεντρική πορεία μιας σκληρά εργαζόμενης αλλά μισο-διαλυμένης οικογένειας και του νεαρού κοριτσιού που με το σπαθί της γίνεται τελικά η λαμπερή ηγέτης τους. Με δίψα για δημιουργία αλλά και την πίεση να φροντίσει τους γύρω της, η Τζόι βιώνει την προδοσία, τη δολιότητα, την απώλεια της αθωότητας και τα τραύματα που αφήνει πίσω η αγάπη, ενώ βρίσκει την δύναμη και την πίστη στον εαυτό της για να ακολουθήσει τα καταπιεσμένα όνειρά της. Το αποτέλεσμα είναι μια συναισθηματική, βαθιά ανθρώπινη κωμωδία για την ζωή μιας γυναίκας που αντιμετωπίζει τον αμείλικτο κόσμο του εμπορίου, το χάος της οικογένειας και τα μυστήρια της δημιουργίας, βρίσκοντας στην πορεία μια ανεξάντλητη πηγή χαράς.

Κριτική: Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία, αν και ξεκινά με προδιαγραφές κωμωδίας καταλήγει σε δραματική (όχι μελοδραματική) ταινία που κατά βάθος απεικονίζει την επίτευξη του αμερικανικού ονείρου και μέσα από αυτό, την ανάδειξη του American way of life. Όλα αυτά, με επίκεντρο τη Τζόι, που την υποδύεται μια ώριμη Τζένιφερ Λόρενς (η Κοτσυφόκισσα των Hunger Games), η οποία καλείται να αντιμετωπίσει σύμμαχους που γίνονται εχθροί και οι εχθρούς που εξελίσσονται σε σύμμαχοι, τόσο μέσα όσο και έξω από το οικογενειακό της περιβάλλον και καταφέρνει να δείξει ότι αυτό είναι δυνατόν, αρκεί να έχεις θέληση και πείσμα. Η Τζένιφερ Λόρενς διαθέτει το ύφος και έχει τις δυνατότητες να εκφράσει τον δυναμικό ψυχισμό και τη δημιουργική φαντασία της ηρωίδας.
Μαζί της ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, συγκρατημένος (και αυτή τη φορά, όπως και στο «Αρχάριος» φέτος), πότε τη σπρώχνει στην επιτυχία και πότε τη φρενάρει υποδυόμενος τον πατέρα της, που δεν είναι και ό,τι καλύτερο της έχει τύχει, μαζί με τη φιλενάδα του (απίθανη η Ιζαμπέλα Ροσελίνι), που δεν ξέρεις αν θέλει το καλό της ή όχι, αλλά πάντως τη βοηθάει οικονομικά. 
Απέναντι στη Τζόι, βρίσκεται ο Μπράντλεϊ Κούπερ, υπέροχος ως κυνικός και αδίστακτος μάνατζερ σε ένα τηλεοπτικό κανάλι προώθησης προϊόντων καθώς και άλλα μπουμπούκια του επιχειρηματικού κόσμου της αρπαχτής, που θέλουν να την εκμεταλλευτούν και να την ξεζουμίσουν.
Ο Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ χωρίς εύκολους μελοδραματισμούς, έχει κάνει μια αρκετά καλή και ανθρώπινη ταινία με θέμα (εκτός του, ανύπαρκτου πλέον, αμερικανικού ονείρου) την απώλεια της αθωότητας, την προδοσία, το δόλο, αλλά και το μεγαλείο της πραγματικής φιλίας.

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Ο’Ράσελ
Παίζουν: Τζένιφερ Λόρενς, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μπράντλεϊ Κούπερ, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Νταϊάν Λαντ, Βιρτζίνια Μάντσεν, Ελίζαμπεθ Ρομ
Προβάλλεται από 24/12/15
(Κριτική μου στο myfilm.gr)