16/12/15

Ο διαιτητής - L' arbitro

Υπόθεση: Η Ατλέτικο Παραμπίλε είναι η χειρότερη ποδοσφαιρική ομάδα στο χειρότερο παράρτημα της Ιταλίας: την τρίτη κατηγορία της Σαρδηνίας. Οι παίκτες της είναι ατάλαντοι, υπέρβαροι ή ανήλικοι και ο προπονητής τους τυφλός! Ελάχιστοι παρακολουθούν τους αγώνες τους, με τις κατσίκες συχνά να υπερτερούν των θεατών στις κερκίδες. Όμως η τύχη της ομάδας μοιάζει να αλλάζει με την επιστροφή ενός νεαρού ντόπιου παίκτη που επαναπατρίζεται έπειτα από μια σύντομη περιπέτεια στα γήπεδα της Αργεντινής. Καθώς η ομάδα αρχίζει να κερδίζει τον έναν αγώνα μετά τον άλλο, ακόμα και οι πρωταθλητές της κατηγορίας και μεγαλύτεροί εχθροί τους, Μόντεκράστου, αρχίζουν να ανησυχούν. Και η μοίρα θέλει τον μεγάλο τους αγώνα να τελείται υπό τη διαιτησία του Κρουσιάνι, ενός αστέρα που κατέληξε ανάμεσα στους τελευταίους των τελευταίων όταν ένα σκάνδαλο διαφθοράς τερμάτισε άδοξα τη διεθνή του καριέρα.

Κριτική: Όσοι πιστοί προσέλθετε. Μια ταινία για την «παράγκα» του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και για το πρόσφατο «σκάνδαλο UEFA», ίσως μάλιστα πιο κοντά στο δεύτερο από το γεγονός ότι γίνεται αναφορά σε κάποια EEFA. 
Ουσιαστικά, είναι μια σάτιρα, πάνω στο θέμα των στημένων αγώνων ποδοσφαίρου και μάλιστα τόσο σουρεαλιστική, όσο και μπουρλέσκ και ας μη σκάει ούτε χείλος από τα γέλια. Πώς να γελάσεις, άλλωστε, όταν η ηθική κατρακύλα ξεκινά από αγώνες Γ’ και Δ’ Εθνικής, που διεξάγονται ακόμα και κάτω από… βουκολικές συνθήκες;
Η ταινία έχει ένα θέμα που σίγουρα θα αγγίξει τους ποδοσφαιρόφιλους, οι οποίοι βλέποντάς την, σίγουρα θα θυμηθούν όσα προανέφερα. Το σενάριο διαθέτει: Διεφθαρμένο πρόεδρο ομάδας (που θα πιέσει ακόμα και την κόρη του να σαγηνεύσει ποδοσφαιριστή). Φιλόδοξο -και φιγουρατζή- διαιτητή που θα κάνει ό,τι του πουν προκειμένου να διαιτητεύσει έναν τελικό αγώνα. Αδίστακτους παράγοντες. Παίκτες που δεν μπορούν να πάρουν τα πόδια τους, αλλά παίζουν ή προσποιούνται ότι παίζουν και τέλος, οπαδούς που δεν φαντάζεστε.
Το σενάριο είναι πρωτότυπο, οι πρωταγωνιστικές φιγούρες για γέλια και για κλάματα ταυτόχρονα και η μουσική ευχάριστη που σε προδιαθέτει. Είπαμε, ότι δεν είναι από τις κωμωδίες που απογειώνουν το θεατή, αλλά αποκαλύπτει κάποια πράγματα, χωρίς να θίγει τους… ενδιαφερόμενους.

Σκηνοθεσία: Πάολο Ζούκα
Πρωταγωνιστούν: Στέφανο Ακόρζι, Τζέπι Κουτσιάρι, Τζακόπο Κούλιν , Αλέσιο Ντι Κλεμέντε, Μάρκο Μεσέρι
Προβάλλεται από 17/12/15