16/12/15

Με το κεφάλι ψηλά - La tête haute

Υπόθεση: Έχοντας εγκαταλειφθεί από τη μητέρα του σε ηλικία 6 ετών, ο Μάλονι βρίσκεται συχνά πυκνά στα δικαστήρια ανηλίκων. Η Φλόρενς, δικαστικός ανηλίκων που πλησιάζει στη συνταξιοδότηση και ο Γιαν, σύμβουλος ανηλίκων που και ο ίδιος πέρασε πολύ δύσκολη παιδική ηλικία, αναλαμβάνουν την επιτήρηση του σε μια κοινή προσπάθεια να τον σώσουν. Όταν η συμπεριφορά του χειροτερεύει, ο Μάλονι, θα οδηγηθεί σε ένα αυστηρότερο εκπαιδευτικό κέντρο, όπου εκεί θα συναντήσει την Τες, μια πολύ ιδιαίτερη νεαρή κοπέλα που θα του δείξει ότι υπάρχουν λόγοι για να ελπίζει για το αύριο.

Κριτική: Η ταινία ξεκινάει με την επιγραφή «Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση. Το παιδί πρέπει να εποπτεύεται από την οικογένεια και αν η οικογένεια είναι ανεπαρκής, τότε είναι ευθύνη της κοινωνίας να παρέμβει» και πάνω σε αυτή τη φράση, στήνεται ο καμβάς της ταινίας και το κοινωνικό σχόλιο της σκηνοθέτριας, η οποία παραδέχεται μεν ότι αυτό φαίνεται σαν κάτι που θα έπρεπε να είναι προφανές, αλλά, «δυστυχώς, δεν είμαι σίγουρη ότι είναι μια αυταπόδεικτη αλήθεια για τον καθένα», όπως συνεχίζει να λέει.
Ωστόσο, η εκπαίδευση είναι ένα βασικό δικαίωμα και η ταινία αυτό παρουσιάζει. Το έργο που γίνεται υπέρ αυτών των χαμένων νέων. Η εργασία γι’ αυτούς είναι απαραίτητη και θεωρείται ζωτικής σημασίας. Μπορεί όμως η εργασία να επιβληθεί σε δύσκολους και δύστροπους χαρακτήρες; Πώς μπορεί να προσεγγιστεί ένας τύπος σαν τον Μάλονι, που είναι ο πιο αντιφατικός νέος, ο πιο εκρηκτικός και απρόβλεπτος;
Η σκηνοθέτρια δε νομίζω ότι πέφτει στην παγίδα του φτηνού μελοδράματος και καταφέρνει να δώσει στην ταινία της και ένα άρωμα θρίλερ ως προς την έκβαση του αποτελέσματος
Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές με πρώτη αυτή της Κατρίν Ντενέβ στο ρόλο της Φλόρενς, μιας υπό συνταξιοδότηση δικαστού ανηλίκων, η οποία αν και αμφιταλαντεύεται για την αντιμετώπιση του αντιδραστικού νεαρού Μάλονι, εξαντλεί όλες τις δυνατότητες του χαρακτήρα της. 
Επίσης, και ο νεαρός Ροντ Παραντό είναι αρκετά καλός στο ρόλο του Μάλονι, χωρίς να υστερούν και οι υπόλοιποι.

Σκηνοθεσία: Εμανουέλ Μπερκό 
Με τους: Κατρίν Ντενέβ, Μπενουά Μαζιμέλ, Σάρα Φορεστιέ, Ροντ Παραντό
Προβάλλεται από 17/12/15