30/12/15

Θαυμάσιος Βοκκάκιος – Maraviglioso Boccaccio

Υπόθεση: Στη χτυπημένη από την πανούκλα Φλωρεντία του 14ου αιώνα, δέκα νεαροί άνδρες και γυναίκες αποφασίζουν να ξεφύγουν από τον θάνατο που τους περικυκλώνει και δραπετεύουν στην εξοχή. Εκεί θα βρουν καταφύγιο σε μια απομονωμένη επαρχιακή βίλα, όπου θα περάσουν δέκα μέρες διηγούμενοι ιστορίες για την αγάπη, το πεπρωμένο και την αναγέννηση. Εμπνευσμένοι ελεύθερα από το «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου, οι αδελφοί Ταβιάνι επικεντρώνονται σε πέντε από τις εκατό ιστορίες που περιλαμβάνονται στο κλασικό αυτό αριστούργημα της ιταλικής λογοτεχνίας, για να αποτίσουν έναν απολαυστικό φόρο τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες όλων των εποχών.

Κριτική: Λιγότερο σκοτεινοί από τον Παζολίνι, οι αδερφοί Ταβιάνι και περισσότερο σκαμπρόζοι (ίσως γι’ αυτό το λόγο και «Μαραβιλιόζο Βοκκάκιο» ο τίτλος), έχουν μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη πέντε από τις εκατό ιστορίες του Βοκκάκιου, γύρω από την καλοπέραση, την ευθυμία, την αγάπη, τις ηδονές, το ρομαντισμό, την τρυφερότητα και το ερωτικό παιχνίδι σε μια εποχή απαγορευμένου ερωτισμού και καταπίεσης του γυναικείου φύλου.
Οι Ταβιάνι έχουν δημιουργήσει μια πολύχρωμη εικόνα, μιας κατ’ εξοχήν σκοτεινής περιόδου της ιστορίας και έχουν δώσει σπιρτάδα στις ιστορίες που επέλεξαν, αλλά παρ’ όλα αυτά από την ταινία απουσιάζει το νεύρο, που θα καθηλώσει τον θεατή στην πολυθρόνα, όπως είχε κάνει ο Παζολίνι πριν σαράντα περίπου χρόνια.
Ο θάνατος και η ζωή, χαρακτηριστικά των ιστοριών του Δεκαήμερου, αντιμάχονται ισόρροπα στην ταινία και παρά τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν, αφήνουν μια νότα αισιοδοξίας για το τέλος.
Οι ερμηνείες δεν μένουν στη μνήμη του θεατή, αλλά ούτε και η ταινία, όπως συνέβη με την αντίστοιχη του Παζολίνι (μοιραία πέφτω στη σύγκριση, αλλά το Δεκαήμερό του, έχει μείνει αξέχαστο). Η ταινία γενικά δεν είναι κακή, αλλά όπως προανέφερα είναι άνευρη.

Σκηνοθεσία: Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι 
Πρωταγωνιστούν: Λέλο Αρένα, Πάολα Κορτελέσι, Καρολίνα Κρεσεντλινι, Φλάβιο Παρέντι, Βιτόρια Πουτσίνι, Μισέλ Ριοντίνο, Κιμ Ρόσι Στιούαρτ, Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Κάσια Σμούτνιακ, Τζασμίν Τρίνκα, Γιοσαφάτ Βάγκνι
Προβάλλεται από 31/12/15