23/12/15

Η μητέρα μου - Mia madre

Υπόθεση: Η Margherita (Margherita Buy) σκηνοθετεί μία ταινία με πρωταγωνιστή έναν διάσημο Αμερικανό ηθοποιό, τον Barry Huggins (John Turturro), που μόνο προβλήματα προκαλεί. Εκτός γυρισμάτων, η Margherita προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με την απαιτητική της καθημερινότητα, καθώς η μητέρα της είναι άρρωστη και η κόρη της διανύει την εφηβεία.

Κριτική: Με έντονο το προσωπικό στοιχείο, όχι μόνον ως σκηνοθέτη, αλλά και ως γιού (μιας και εμπνεύστηκε την ταινία και έγραψε το σενάριο μετά το θάνατο της μητέρας του), ο Νάνι Μορέτι, έχει δημιουργήσει μια ταινία φόρο τιμής στη μητέρα, καθώς και ύμνο στην αφοσίωση που επιδεικνύουν ορισμένα παιδιά προς αυτήν.
Η ηρωίδα της ταινίας είναι μια σκηνοθέτρια, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλες υποχρεώσεις, τη δουλειά της και τη μητέρα της που νοσηλεύεται χωρίς επιστροφή και προσπαθεί να ισορροπεί μεταξύ τους. Τα καταφέρνει, αλλά δύσκολα. Πώς να συγκεράσεις την αγωνία σου για τη μητέρα και το απόλυτο ενδιαφέρον σου για την ταινία που γυρίζεις; Πώς να διατηρείς το χιούμορ σου στο πλατό με τη θλίψη που σου προκαλεί η ασθένεια της μητέρας και ο χώρος του νοσοκομείου; Πώς να στέκεσαι ψύχραιμη απέναντι σε έναν ιδιότροπο σταρ του Χόλιγουντ, που δυσκολεύεται με τα Ιταλικά του; Και να έχεις και κόρη στην εφηβεία… 
Η Μαργκερίτα Μπούι γεμίζει την οθόνη με όλα αυτά τα ανάμικτα συναισθήματα και τα βγάζει πέρα με το ρόλο της. Δυναμική και ταυτόχρονα εύθραυστη, πολύ κοντά στην κατάθλιψη αλλά χωρίς να χάνει και το χιούμορ της. Δίπλα της ο Νάνι Μορέτι, χωρίς να επισκιάζεται από την παρουσία της, την αφήνει να λάμψει, ενώ απέναντί της ο Τζον Τορτούρο (ως Αμερικανός σταρ) τη φέρνει πάντα στα όριά της, πότε υπερβολικά και πότε λιτά. «Σα να παίζει το ρόλο του και να βρίσκεται δίπλα, έξω από αυτόν», όπως του απαιτεί η σκηνοθέτρια στο φιλμ που γυρίζουν.
Το θέμα της ταινίας είναι συγκινητικό, με τις δόσεις χιούμορ να σπάζουν ευεργετικά τη θλίψη. Οι ερμηνείες είναι πολύ καλές. Μόνον ο ρυθμός, μου φάνηκε λίγο αργός.

Σκηνοθεσία: Νάνι Μορέτι
Παίζουν: Τζον Τουρτούρο, Τζούλια Λαζαρίνι, Νάνι Μορέτι, Μαργκερίτα Μπούι, Μπεατρίς Μαντσίνι, Στέφανο Αμπάτι, Ενρίκο Ιανιέλο
Προβάλλεται από 24/12/15
(Κριτική μου στο myfilm.gr)