10/12/15

Το πρόγραμμα - The program

Υπόθεση: Ο κόσμος χρειάζεται ήρωες κι ο Λανς Άρμστρονγκ ήταν ο απόλυτος ήρωας στον κόσμο του αθλητισμού. Μετά από μια σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο Άρμστρονγκ επέστρεψε στην ποδηλατική του καριέρα το 1999, αποφασισμένος να κερδίσει το Tour de France. Με τη βοήθεια του γιατρού του Μισέλ Φεράρι και τον αρχηγό της ομάδας του Γιόχαν Μπράινιλ, ανέπτυξαν το πιο εξελιγμένο πρόγραμμα ντόπινγκ στην ιστορία του αθλήματος. Το πρόγραμμα επέτρεψε στο Λανς και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του να κατακτήσουν τον κόσμο της ποδηλασίας, κερδίζοντας το Tour de France εφτά συνεχόμενες χρονιές. Δεν πίστεψαν όλοι όμως αυτό το παραμύθι.. ο δημοσιογράφος των Sunday Times, Ντέιβιντ Γουόλς, αρχικά μαγεμένος από το ταλέντο του Άρμστρονγκ, δεν άργησε να αναρωτηθεί αν ήταν «καθαρός». Πάλεψε για να ξεσκεπάσει την αλήθεια, ρίσκαρε την καριέρα του και κόστισε στην εφημερίδα του αμέτρητα δικαστικά έξοδα. Δικαιώθηκε όταν κάποιοι αποφάσισαν να αποκαλύψουν την αλήθεια για τη μεγαλύτερη πλάνη του αιώνα μας.

Κριτική: Ο Στίβεν Φρίαρς, που με ιδιαίτερη ευαισθησία αλλά και με διάθεση αυστηρής κριτικής ασχολείται πάντοτα με κοινωνικο-πολιτικά θέματα, αυτή τη φορά πιάνει ένα αθλητικό θέμα με τελείως ντοκιμαντερίστικη διάθεση. Δραματοποιεί το βιβλίο του δημοσιογράφου Ντέηβιντ Γουόλς «Επτά θανάσιμα αμαρτήματα: Πώς κυνήγησα τον Λαρς Άρμστρονγκ», που αφορά στον  πρωταθλητή της ποδηλασίας Λανς Άρμστρονγκ, τον οποίο υποδύεται με πάθος ο εξαιρετικός Μπεν Φόστερ. 
Ο Στίβεν Φρίαρς, ακολουθεί από κοντά τον Άρμστρονγκ, ο οποίος όπως φαίνεται, είχε κάνει επιστήμη το ντοπάρισμα και από απόσταση, δείχνει πως διέφυγε το θάνατο από καρκίνο και πως έπεσε στη συνέχεια στα αναβολικά συνεπαρμένος από την επιτυχία του.
Το κλίμα της εποχής αποδίδεται πειστικά και όλοι οι ηθοποιοί στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Η σκηνοθεσία είναι σφιχτοδεμένη και τα πλάνα από τους αγώνες ρεαλιστικά, συνδεδεμένα πολλές φορές με επίκαιρα της εποχής. Η ταινία παρακολουθείται ως ιστορικό γεγονός, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σκηνοθεσία: Στίβεν Φρίαρς
Παίζουν: Λι Πέις, Μπεν Φόστερ, Τζέσι Πλέμονς, Ντάστιν Χόφμαν, Κρις Ο’ Ντάουντ, Ελέν Κάσιντι, Γκιγιόμ Κανέ, Έντουαρντ Χογκ, Λόρα Ντόνελι, Μπράιαν Γκρίνμπεργκ, Ντένις Μενοσέ
Προβάλλεται από 10/12/15