26/1/16

Λούλα

Το μυθιστόρημα «Λούλα» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου, που γράφτηκε το 1997 και τον Φεβρουάριο ανεβαίνει ως θεατρική παράσταση από την ομάδα Elephas Tiliensis στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, το είχα διαβάσει μόλις κυκλοφόρησε και προ ημερών το «ξεπέταξα» πάλι για να θυμηθώ, την περιπέτεια αυτής της όμορφης εικοσάχρονης φοιτήτριας της Φιλοσοφικής Αθηνών, η οποία προσπαθούσε να έρθει σε οργασμό και δεν μπορούσε.
Όμορφη, σεμνότυφη και ανασφαλής εφαρμόζει όλες τις συμβουλές του φίλου της και της συγκατοίκου της, αυνανίζεται αφού προηγουμένως έχει δοκιμάσει κάθε ποτό και βαρβιτουρικό, αλλά και πάλι δεν τα καταφέρνει να φτάσει στο αποκορύφωμα της ηδονής. Μια ωραία μέρα όμως, στη ζωή της μπαίνει ένας άνθρωπος, ο οποίος θα την μυήσει στον κόσμο της ηδονής και των παραισθήσεων, που κρύβεται στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί που κυκλοφορούσε  η Λούλα, αλλά δεν το έβλεπε. Αυτός ο άνθρωπος υπάρχει στην πραγματικότητα ή είναι προϊόν της φαντασίας της που τη βοηθά να εκτονωθεί; Είναι φυσιολογικός, ή ένας βρικόλακας, που κυκλοφορεί μέρα-μεσημέρι στους κεντρικούς δρόμους μιας Αθήνας, η οποία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην παρακμή; Τι ακριβώς συμβαίνει στη Λούλα και που την οδηγεί αυτή η εμμονή της για τον οργασμό; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει το βιβλίο και ο αναγνώστης καλείται να ανακαλύψει μέσα από τις σελίδες του.
Ο συνδυασμός των εμμονών της Λούλας, με τη ζωή στην Αθήνα της δεκαετίας του ’90 και συγκεκριμένα τα Εξάρχεια, όπου και η γκαρσονιέρα των δύο κοριτσιών, χτίζουν ένα μυθιστόρημα που διαπνέεται από έναν αέρα πορνογραφίας, χιούμορ, αστυνομικού noir και θρίλερ. Σήμερα δε, μπορώ να πω ότι αποτελεί μια μελέτη μιας γενιάς, που μεγάλωσε στα ξενυχτάδικα ουρλιάζοντας για τον Σφακιανάκη και την Γαρμπή, μιλώντας για το σεξ και διαβάζοντας Life style περιοδικά.
Θυμάμαι ότι το μυθιστόρημα σόκαρε αλλά και ενθουσίασε εκείνη την εποχή. Ουσιαστικά δίχασε κοινή γνώμη και κριτικούς (κλισέ) και τώρα που το ξαναδιάβασα (με ανανεωμένο ενδιαφέρον) ομολογώ ότι δεν μπορώ να φανταστώ πως θα το ανεβάσουν στο θέατρο. Όπως και να είναι όμως, καλώς έχει χαρακτηρισθεί αυστηρώς ακατάλληλο για ανηλίκους. (Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη).