28/1/16

Το ηλεκτρικό πρόβατο

Το «Ηλεκτρικό πρόβατο» του Φίλιπ Κ. Ντικ είναι εκείνο που ενέπνευσε τον Ρίντλεϊ Σκοτ και γύρισε το Blade Runner (1982) τη μεγάλη επιτυχία του, που έμεινε σταθμός στην ιστορία του κινηματογράφου, διότι εισήγαγε μια νέα κατηγορία στην επιστημονική φαντασία, αυτή της Noir Science Fiction.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε και πάλι στη χώρα μας από τις Εκδόσεις Κέδρος και φυσικά το ξαναδιάβασα, επειδή την πρώτη φορά το είχα διαβάσει στα Αγγλικά και μπορεί να έχει τη χάρη του το διάβασμα της αρχικής έκδοσης, αλλά είναι ωραίο να διαβάζεις και στη γλώσσα σου, ειδικά τα βιβλία του Φίλιπ Ντικ, που διαθέτει και ένα ιδιαίτερο «γλωσσοπλαστικό» ύφος. 
Το βιβλίο, που γράφτηκε το 1968 και ενέπνευσε τον Ρίντλεϊ Σκοτ για την ταινία, στέλνει τον αναγνώστη στη μελλοντική Βόρεια Καλιφόρνια του 1992, η οποία είναι διαλυμένη, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Γη από έναν παγκόσμιο πόλεμο, που άφησε πίσω του συντρίμμια και ραδιενεργό σκόνη. Από τα συντρίμμια αυτού του κόσμου, αναδύεται ο Ρικ Ντέκαρντ, κυνηγός επικηρυγμένων ανθρωποειδών. Ο Ρικ (στην ταινία ήταν ο Χάρισον Φορντ) ζει ρουτινιέρικα και ονειρεύεται να αποκτήσει ένα καινούργιο ζώο, πανάκριβο σύμβολο κοινωνικής καταξίωσης (social status), μιας και το ηλεκτρικό πρόβατο που έχει στην κατοχή του, μια σχεδόν τέλεια απομίμηση πραγματικού, τον καταθλίβει.
Πάνω που καταρρέει από τη ρουτίνα, καλείται να σκοτώσει έξι εξελιγμένα ανθρωποειδή Nexus-6 έναντι μεγάλης αμοιβής και θα το κάνει μετά χαράς. Στη διαδρομή του, θα γνωρίσει την Ρέιτσελ, ένα εξελιγμένο ανθρωποειδές επίσης, με την οποία θα κάνει σχέση και θα προσπαθήσουν μαζί να καταλάβουν το νόημα της ζωής, μιας και η Ρέιτσελ θα τον κάνει να αμφιβάλλει και για την ίδια του την ύπαρξη. Μήπως είναι και ο ίδιος ο Ντέκαρτ ένα ανθρωποειδές, με περιορισμένο χρόνο ζωής; Διότι όλα τα Nexus έχουν όριο ζωής τα τέσσερα χρόνια.
Από τις σελίδες του βιβλίου, ξεπηδά με χαρακτηριστικό τρόπο (και ολίγον ψυχεδελικό, που ήταν μόδα τη δεκαετία του ’60), η πάλη ανάμεσα στον άνθρωπο και στη μηχανή, στην ελεύθερη βούληση και στον ψυχρό και άτεγκτο προγραμματισμό. Ταυτόχρονα, αναδεικνύονται όλα εκείνα τα στοιχεία που αποτελούν τον πυρήνα της μυθοπλασίας του Φίλιπ Κ. Ντικ: Ο κεντρικός ήρωας σε κατάσταση σύγχυσης και ταυτόχρονα ασήμαντο γρανάζι του κοινωνικού μηχανισμού. Ένας κόσμος ερειπίων, όπου οι δυνάμεις της εντροπίας παραμένουν ενεργές και πανίσχυρες πολυεθνικές (και πολυπλανητικές) εταιρίες επηρεάζουν τις τύχες του κόσμου. Μια τηλεοπτική προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή στις μάζες. Ένας νέος μεσσίας και μια θρησκεία που αποτελούν απειλή για κάθε πολιτικό σύστημα. 
Το βιβλίο πρέπει να το διαβάσουν (αν δεν το έχουν κάνει ήδη) οι φίλοι της επιστημονικής φαντασίας, ώστε να προλάβουν και τη νέα ταινία που έρχεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται μια ακόμα εκδοχή, αυτή τη φορά με σκηνοθέτη τον Ντενίζ Βιλνέβ («Μέσα από τις φλόγες», «Σικάριο», «Ο εκτελεστής» κ.ά.) και πρωταγωνιστές τον Χάρισον Φορντ (πάλι) και τον Ράιαν Γκόσλινγκ.