28/1/16

Mediterranea

Σκηνοθεσία: Τζόνας Καρπινιάνο
Παίζουν: Κουντούς Σεϊχόν, Αλασάν Σι, Άνταμ Νιένιε, Μαίρη Ελίζαμπεθ Ίνοσενς, Πίο Αμάτο, Νταβίντ Σκιπιλίτι, Πάολο Σκιαρέτα
Προβάλλεται από 28/1/2016
Υπόθεση: Ο Αγίβα άφησε πρόσφατα το σπίτι του στην Μπουρκίνα Φάσο, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και έναν τρόπο για να συντηρήσει την αδελφή του και τη μικρή του κόρη που έμειναν πίσω στην πατρίδα. Προκειμένου να τα καταφέρει, θα εκμεταλλευτεί τη συμμετοχή του σε μια παράνομη επιχείρηση διακίνησης λαθρομεταναστών και θα κατορθώσει να φύγει από την Αφρική για τη νότια Ιταλία, μαζί με τον καλύτερό του φίλο, Αμπάς. Παρά τις δυσχέρειες, ο Αγίβα προσαρμόζεται στη ζωή στην Ιταλία, αλλά οι συνθήκες που αντιμετωπίζει εκεί εξελίσσονται σε χειρότερες από αυτές που έχει εγκαταλείψει (Διανομή: Weird Wave).

Κριτική: Ο βραβευμένος στο Φεστιβάλ των Καννών και στο αντίστοιχο της Βενετίας, για τις μικρού μήκους ταινίες του, Τζόνας Καρπινιάνο έχει γυρίσει μια ταινία η οποία πραγματικά αποτυπώνει και αναδεικνύει με καθηλωτικό τρόπο ένα από τα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας. 
Είναι ένα επίκαιρο φιλμ που διακρίνεται για τη διεισδυτική του ματιά στη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης, με ένα τρόπο που θυμίζει δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, αλλά δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο. Από ένα σημείο και μετά, δεν καταλαβαίνεις εάν βλέπεις μυθοπλασία βασισμένη σε γεγονότα, ή ντοκιμαντέρ ή  δελτίο ειδήσεων ή αφιέρωμα τηλεοπτικού σ’ αυτό το πράγματι φλέγον ζήτημα.