4.1.16

Η ιστορία της Ναχίντ – Nahid

Υπόθεση: Η Ναχίντ, μια νεαρή διαζευγμένη γυναίκα ζει με τον γιο της σε μια μικρή πόλη στο Ιράν, όταν ερωτεύεται έναν άνδρα που θέλει να την παντρευτεί. Ενώ σύμφωνα με τους Ιρανικούς κανόνες σε περίπτωση διαζυγίου την επιμέλεια του παιδιού έχει ο πατέρας, εκείνος την παραχωρεί στη Ναχίντ, με τον όρο ότι δεν θα ξαναπαντρευτεί.
Προσπαθώντας να διατηρήσει την κηδεμονία του παιδιού της, αλλά και εκείνον που αγαπά, η Ναχίντ αναγκάζεται να σκεφτεί τον προσωρινό γάμο (Sighe) ως διέξοδο. Παρά το γεγονός ότι η πράξη αυτή είναι νόμιμη, δεν έχει την αποδοχή της κοινωνίας. Ποια μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημά της;
Σκηνοθεσία: Ίντα Παναχαντέ
Παίζουν: Σαρέχ Μπαγιάτ, Πεζμάν Μπαζεγκί, Ναβίντ Μοχάμεντ Ζάντεχ, Μιλάντ Χοσεΐν Πουρ, Πουριά Ραχιμί, Νασρίν Μπαμπαέι
Προβάλλεται από 7/1/16 (Διανομή: Strada Films)
Κριτική: Άλλη μια ηθογραφία από το Ιράν, με επίκεντρο τα προβλήματα των γυναικών, τη μητρότητα και το ρόλο γενικά της γυναίκας στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην προκειμένη περίπτωση των διαζευγμένων γυναικών και του δικαιώματός τους για την επιμέλεια των παιδιών.
Στο ρόλο της Ναχίντ η Σαρέχ Μπαγιάτ (που την είχαμε δει και στο «Ένας Χωρισμός») υποδύεται αρκετά καλά έναν απρόβλεπτο και γεμάτο ένταση και εσωτερικές συγκρούσεις χαρακτήρα. Μια γυναίκα καταπιεσμένη από το περιβάλλον της και την κοινωνία, που διεκδικεί τα ανθρώπινα δικαιώματά της.
Η σκηνοθεσία της Ίντα Παναχαντέχ καταφέρνει να αποτυπώνει την αγωνιώδη ζωή των γυναικών, αλλά με ένα ρυθμό που ορισμένες φορές πλατιάζει και δεν προκαλεί την προσοχή του θεατή.