13.1.16

Δεσμοί αίματος - Rams

Υπόθεση: Σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα στην Ισλανδία, ο Γκάμι και ο Κίντι, δύο αδέλφια που ζουν δίπλα-δίπλα, μοιράζονται την ίδια γη και έχουν παρόμοιο τρόπο ζωής, έχουν να μιλήσουν 40 χρόνια. Τα πρόβατα που έχουν κληρονομήσει θεωρούνται από τα σημαντικότερα είδη ζώου της περιοχής κι εκείνοι έχουν βραβευθεί πολλές φορές για τα κριάρια τους, που έλκουν μια μακρινή, αρχαία καταγωγή. Όταν μια θανατηφόρα ασθένεια προσβάλει τα πρόβατα του Κίντι και εξαπλώνεται στην περιοχή ως ιός, οι αρχές αποφασίζουν να θανατωθούν όλα τα πρόβατα της κοιλάδας ώστε να σταματήσει εκεί η απειλή. Όμως, αυτή η απόφαση θα αποτελέσει έναν «ξαφνικό θάνατο» για τους κτηνοτρόφους, καθότι αυτή είναι η κύρια πηγή του εισοδήματός τους, με αποτέλεσμα να πρέπει να εγκαταλείψουν τη γης τους. Αλλά ο Γκάμι και ο Κίντι δεν εγκαταλείπουν τόσο εύκολο, κι ο καθένας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το κακό με τον δικό του τρόπο: ο Κίντι χρησιμοποιώντας το τουφέκι του και ο Γκάμι την ευστροφία του. Καθώς οι αρχές πλησιάζουν τα αδέλφια, εκείνα θα πρέπει να ενωθούν ώστε να σώσουν αυτό το ξεχωριστό είδος προβάτων, που έχουν περάσει σε αυτούς από γενιά σε γενιά, και ως εκ τούτου δεν θα «εξαφανιστούν» και οι ίδιοι.
Σκηνοθεσία: Γκρίμουρ Χακόναρσον
Παίζουν: Σίγκουρντουρ Σιγκουργιόνσον, Θεοντόρ Γιούλιουσον, Σαρλότ Μπέβινγκ, Γιον Μπενενύσον, Γκουντρούν Σιγκουρμπγιόρνσντοτιρ, Σβέιν Όλαφουρ Γκούναρσον, Γιόρουντουρ Ράγκναρσον, Ορλέιφουρ Εΐναρσον
Προβάλλεται από 14/1/16 (Διανομή Ama Films)
Κριτική: Με φόντο μια απομονωμένη περιοχή στη βόρεια Ισλανδία, όπου η κύρια πλουτοπαραγωγική δύναμη είναι τα πρόβατα και τα κριάρια, ο Γκρίμουρ Χακόναρσον δημιουργεί μια ταινία με θέμα το συναισθηματικό δέσιμο του ανθρώπου με το ζώο, που του είναι όχι μόνον παρέα, αλλά και μοναδική πηγή εσόδων για την επιβίωσή του, καθώς και οι σχέσεις του με τους άλλους που είναι ταυτόχρονα συντροφικές, αλλά και ανταγωνιστικές.
Το έργο αμφιταλαντεύεται μεταξύ χιούμορ και δράματος, με επικρατέστερο το δεύτερο και εξελίσσεται προβλέψιμα, ειδικά στις σχέσεις των δυο αδερφών που ενώ δεν μιλούν μεταξύ  τους επί 40 χρόνια, θα έρθει στιγμή που θα αναγκαστούν να το κάνουν και αυτή θα είναι η παρανομία.
Αργός ρυθμός στην εξέλιξη, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στη ψυχοσύνθεση των ηρώων, χαρακτήρες ασυνήθιστοι στην Ελληνική νοοτροπία, φωτογραφία ενός διαρκούς χειμωνιάτικου και με χιόνι τοπίου και αχανείς εκτάσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ταινίας, της οποίας το ενδιαφέρον εξαντλείται ακριβώς εκεί: Μια ηθογραφία γύρω από τη δύσκολη ζωή των κτηνοτρόφων μιας βοριεοευρωπαϊκής χώρας.
(Κριτική μου για το myfilm.gr)