20/1/16

Η επιστροφή - The revenant

Υπόθεση: Βαθιά στην αχαρτογράφητη, άγρια φύση της Αμερικής, o κυνηγός Χιου Γκλας (Λεονάρντο ΝτιΚάπριο) βρίσκεται βαριά τραυματισμένος και εγκαταλελειμμένος από ένα μέλος της ομάδας του, τον προδότη Τζον Φιτζέραλντ (Τομ Χάρντι). Με ακλόνητη θέληση ως μοναδικό όπλο απέναντι στους κινδύνους, ο Γκλας περιπλανιέται σε ένα φοβερά εχθρικό περιβάλλον, μέσα στον αδίστακτο χειμώνα και περιτριγυρισμένος από εχθρικές φυλές, σε μια αδιάκοπη περιπέτεια αναζήτησης και επιβίωσης. Στόχος του: η εκδίκηση εναντίον του Φιτζέραλντ. (Το βιβλίο κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Key Books).
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ινιαρίτου
Παίζουν: Τομ Χάρντι, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Ντόμναλ Γκλίσον, Ουίλ Πούλτερ, Λούκας Χάας, Πολ Άντερσον
Προβάλλεται από 21/1/16 (Διανομή Odeon)

Κριτική: Η αληθινή ιστορία του Χιου Γκλας, ενός σκληροτράχηλου ιχνηλάτη και παγιδευτή, που το 1823 στις ΗΠΑ, εργάζεται για λογαριασμό μιας γουνεμπορικής εταιρείας στα Βραχώδη Όρη και έρχεται αντιμέτωπος με την προδοσία ενός «συναδέλφου» του, ύστερα με μια αρκούδα και στη συνέχεια με τους ντόπιους ερυθρόδερμους και άλλους κυνηγούς, γίνεται στα χέρια του Αλεχάντρο Γκονζάλεζ Ινιαρίτου, το απόλυτο κινηματογραφικό έπος, από τα λίγα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και μάλιστα γουέστερν. Ίσως το μοναδικό.
Σε πρώτο επίπεδο, η ταινία είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη θέληση και τα όριά της, σε δεύτερο μια ιστορία προδοσίας και εκδίκησης και ακολουθούν η εξήγηση της απαρχής του «αμερικανικού ονείρου», της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της καταστροφής του περιβάλλοντος. Με φόντο δε αυτά, αναδεικνύονται συναισθήματα όπως, η αφοσίωση στην οικογένεια, η πίστη στον Πλάστη και σε αξίες, ιδανικά, παραδόσεις. Ο σεβασμός προς το περιβάλλον, τη φύση και τα πλάσματά της και η αρμονική με αυτά συμβίωση, η αλληλεγγύη και ο αλτρουισμός.
Χωρίς διάθεση διδασκαλίας, με ένα λιτό σενάριο που αγγίζει τα όρια του βωβού κινηματογράφου (εδώ να δείτε «δύναμη της εικόνας») και με μια ευρυγώνια κάμερα που απλώνει πανοραμικά μπροστά στα μάτια μας την αμερικανική χειμωνιάτικη φύση, ο Αλεχάντρο Ινιαρίτου μας κάνει κοινωνούς ενός σκληρού και αδυσώπητου κόσμου, που αν και παρήλθε βρίσκεται συνεχώς δίπλα μας, ζούμε εντός του.
Δεν μπορώ να περιγράψω την εκπληκτική ερμηνεία του Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος τραβάει τα πάνδεινα χάρη στην προδοσία του, άλλου έξοχου ηθοποιού, Τομ Χάρντι.
Να ξαναδείτε την ταινία.
(Κριτική μου για το myfilm.gr)