13/1/16

Το μυστικό στα μάτια τους - Secret in their eyes

Υπόθεση: Δύο ανερχόμενοι ντεντέκτιβ, ο Ρέι και η Τζες, υπό την επίβλεψη της αρχηγού τους, Κλαιρ, κάνουν μια ανατριχιαστική ανακάλυψη. Η έφηβη κόρη της Τζες έχει δολοφονηθεί βίαια κι ανεξήγητα. Έπειτα από δεκατρία χρόνια εμμονικής έρευνας, ο Ρέι βρίσκει ένα στοιχείο που πιστεύει ότι θα εξιχνιάσει την υπόθεση. Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος όμως, για τα μυστικά που θα έρθουν στην επιφάνεια και για τις επιπτώσεις που έχει η ανάγκη για εκδίκηση στην ανθρώπινη ψυχή.
Πρόκειται για remake της βραβευμένης το 2009 με Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας «Το μυστικό στα μάτια της» του Χουάν Χοσέ Καμπανέλα.
Σκηνοθεσία: Μπίλι Ρέι
Πρωταγωνιστούν: Τσιούετελ Έτζιοφορ, Νικόλ Κίντμαν, Τζούλια Ρόμπερτς, Ντιν Νόρις, Άλφρεντ Μολίνα, Τζο Κόουλ, Ζόι Γκρέιαμ
Προβάλλεται από 14/1/16 (Διανομή Seven, Spentzos)
Κριτική: Στην αρχή νόμιζα ότι δεν είχα δει την πρωτότυπη του 2009 και έτσι την παρακολούθησα με ενδιαφέρον. Από κάποιο σημείο και μετά όμως (και επειδή έχω δει εκατοντάδες ταινίες από τότε, πρέπει να ομολογήσω ότι μπερδεύομαι), άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι το φετινό φιλμ του Μπίλι Ρέι, ναι, είναι όντως remake του (βραβευμένου με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2009) ψυχολογικού δραματικού θρίλερ «Το μυστικό στα μάτια της» του Χουάν Χοσέ Καμπανέλα, αλλά με μια μεγάλη διαφορά, πέραν του γεγονότος ότι στην πρώτη ταινία είχαμε το φόνο της συζύγου του καλύτερου φίλου του ντετέκτιβ που βρίσκει το δολοφόνο μετά από χρόνια, ενώ εδώ έχουμε το φόνο της κόρης της καλύτερης φίλης του (της Τζούλια Ρόμπερτς). Η διαφορά είναι, ότι στο πρωτότυπο είχαμε ένα ψυχολογικό θρίλερ, ενώ τώρα με βάση τις ερμηνείες των Νικόλ Κίντμαν (εισαγγελέας) και της Τζούλια Ρόμπερτς (αστυνομικός και τραγική μάνα που διψάει για εκδίκηση) έχουμε να κάνουμε με μελόδραμα.
Τουλάχιστον, αυτό φαίνεται «στα μάτια τους» αφού και οι δύο έχουν κάτι που κρύβουν στη σχέση τους με τον ντετέκτιβ Ρέι (Τσιούετελ Έτζιοφορ), τον οποίο η εισαγγελέας κάποτε ήθελε αλλά παντρεύτηκε άλλον, επειδή ο Ρέι «ήταν αργός στην έκφραση του αισθήματός του», ενώ η μητέρα του θύματος που θέλει εκδίκηση, παρόλο που είναι «κολλητή του» από παλιά και πολύ φίλη, παραδόξως δεν θέλει τη βοήθειά του για να εκδικηθεί.
«Το μυστικό στα μάτια τους», λοιπόν, διαθέτει περισσότερες μελοδραματικές στιγμές, απ’ ότι thrilling καταστάσεις και δημιουργεί ένα μυστήριο στο θεατή, μέσα και από τα αλλεπάλληλα flashbacks γύρω από το «ποιος έκανε το φόνο», για να του προσφέρει την έκπληξη του τέλους.
Ο Τσιούετελ Έτζιοφορ σώζει την κατάσταση, τόσο από δυναμικής πλευράς, όσο και από συναισθηματικής, ανάμεσα στις δυο γυναίκες και μπράβο του. Η Τζούλια Ρόμπερτς κλαίει πολύ και με το δίκιο της, ενώ η Νικόλ Κίντμαν περιφέρει την προκλητική ομορφιά της γνωρίζοντας ότι προκαλεί και δεν προσθέτει άλλη διάσταση στο ρόλο της ως αυστηρής εισαγγελέως. Γενικά, η ταινία δεν έχει την ψυχολογική και δραματική ένταση, σε σχέση με την προηγούμενη (η σύγκριση είναι μοιραία στο τέλος).
(Κριτική μου στο myfilm.gr)