13/2/16

10 βιβλία για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Χιλιάδες οι εκδόσεις με θέμα έρωτες μεγάλους και μικρούς, διαχρονικούς και εφήμερους, έρωτες εκδηλωτικούς και κρυφούς, πλατωνικούς και γεμάτους πάθους. Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ ξεκινώντας από το φετινό best seller των εκδόσεων Ψυχογιός, το «Βαθύ γαλάζιο», μας ταξιδεύει νοερά σε μια βιβλιοθήκη του παρόντος και του παρελθόντος με τίτλους βιβλίων που κυκλοφορούν ακόμα, για τους λάτρεις της ερωτικής λογοτεχνίας.

Βαθύ γαλάζιο
Συγγραφέας: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη / Εκδότης: Ψυχογιός
Τέσσερις ήρωες που παλεύουν με τους ανέμους της ζωής τους, με τα παιχνίδια της ψυχής τους και οδηγούνται στην κάθαρση μέσα από αλλεπάλληλες ανατροπές. Και ανάμεσά τους η αγάπη. Που υπομένει και συμπάσχει, χορεύει και τραγουδάει. Που είναι ουρανός και θάλασσα μαζί. Και γίνεται ένα. Ένα μαγευτικό βαθύ γαλάζιο.
Η Αλίκη προδίδει τον άντρα που αγαπάει, χαϊδεύει τις πληγές της στην αγκαλιά ενός παιδιού. Ο Γιάννης απογοητεύεται από την απόρριψη, μετατρέπει το μίσος του σε εκδίκηση. Η Χριστίνα νιώθει ευάλωτη μπροστά στον έρωτα, πληρώνει ακριβά το τίμημά του. Ο Αλέξανδρος ταξιδεύει τα όνειρά του στα σκληρά μονοπάτια της αλήθειας. 

50 αποχρώσεις του γκρι
Συγγραφέας: E. L. James / Εκδότης: Πατάκης
Εφηβικές ανησυχίες και σκοτεινά μυστικά σε μια παθιασμένη ερωτική σχέση.
Η φοιτήτρια λογοτεχνίας Αναστάζια Στιλ παίρνοντας συνέντευξη από τον επιτυχημένο επιχειρηματία Κρίστιαν Γκρέι νιώθει αμέσως τη δύναμη της γοητείας του και προσπαθεί να τον βγάλει από το μυαλό της - ώσπου εκείνος εμφανίζεται αναπάντεχα στο μαγαζί όπου δουλεύει και της προτείνει να βγουν. Αφελής και αθώα, η Αναστάζια σοκάρεται μόλις συνειδητοποιεί πόσο πολύ επιθυμεί αυτόν τον άνδρα. Και, όταν εκείνος την προειδοποιεί να μείνει σε απόσταση, αυτό την κάνει να τον θέλει ακόμα περισσότερο. Όμως ο Γκρέι βασανίζεται από τους προσωπικούς του δαίμονες και η ανάγκη να εξουσιάζει τον κυριεύει. 

Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας
Συγγραφέας: Gabriel García Márquez / Εκδότης: Λιβάνης
Με φόντο τις ακτές της Καραϊβικής και την τρομερή αρρώστια της εποχής, τη χολέρα, δύο ερωτευμένοι επιζούν σαν να είναι απρόσβλητοι από την επιδημία, λόγω της δύναμης με την οποία ερωτεύτηκαν.
Ο κεραυνός που χτυπάει τις καρδιές του νεαρού Φλορεντίνο Αρίσα και της συνομήλικής του Φερμίνα Δάσα διακόπτεται απότομα από τη σφοδρή αντίδραση του πατέρα της και ακυρώνεται με το πέρασμα του χρόνου, όσον την αφορά. Ο Φλορεντίνο θα παραμείνει συναισθηματικά ανάπηρος σχεδόν για όλη του τη ζωή, μη μπορώντας να την ξεχάσει. Η Φερμίνα, αντίθετα, υποκύπτει στα θέλγητρα ενός γοητευτικού και έμπειρου γιατρού, φτιάχνει οικογένεια και εκλογικεύει την απώλεια του πρώτου άντρα στη ζωή της. Μετά από 51 χρόνια, 9 μήνες και 4 ημέρες θα συναντηθούν όταν ο σύζυγος της Φερμίνα έχει πεθάνει και το πεδίο για τον Φλορεντίνο είναι και πάλι ελεύθερο. 

Μαντάμ Μποβαρύ
Συγγραφέας: Gustave Flaubert / Εκδότης: Γράμματα
Το κλασσικό και διαχρονικό ρομάντσο. Κόρη ενός μικροκτηματία, η Έμα μεγαλώνει σε μοναστήρι όπου, ανάμεσα σε άκρατους συναισθηματισμούς και θρησκοληψίες, πλάθει μια εντελώς ψεύτικη εικόνα της μελλοντικής ζωής της, γεμάτη χλιδή, πάθος και βυρωνικούς εραστές. Η έξοδός της στον κόσμο είναι μια ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα, που γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή από το γάμο της με τον αγροτικό γιατρό Μποβαρύ και από την ασφυξία του επαρχιακού περίγυρου. Μάταια η Έμα θ' αναζητήσει διέξοδο σε αγκαλιές εραστών. Προδομένη από αυτούς που αγάπησε και πνιγμένη στα χρέη, θ' αυτοκτονήσει με αρσενικό, εξασφαλίζοντας τη μόνη οριστική φυγή που της είναι προσιτή.

Νύχτες του Καΐρου
Συγγραφέας: Rosie Thomas / Εκδότης: Bell 
Η μοναχική Άιρις Μπλακ αφηγείται στην εγγονή της, για τη νιότη της και για το κοσμοπολίτικο, μυστηριακό, ηδονικό Κάιρο του '40, αλλά και για τον γοητευτικό λοχαγό Ζαν Μόλινιου, τον μεγάλο, μοιραίο έρωτά της που χάθηκε στη δίνη του πολέμου. Ένας βαθύς δεσμός αναπτύσσεται ανάμεσα στις δυο γυναίκες, καθώς ψηλαφούν την ιστορία αυτής της χαμένης αγάπης, που σημάδεψε την Άιρις για πάντα και καθόρισε τη ζωή της κόρης της, ακόμα και της εγγονής της. Και μαζί αποφασίζουν ν' αφήσουν πίσω τους τα πολύβουα σοκάκια και τις αγορές του Καΐρου για μια εκδρομή στην έρημο -χωρίς να υποψιάζονται τι τους επιφυλάσσει αυτή η απέραντη θάλασσα από άμμο, που απλώνεται γύρω τους επιβλητική, μαγευτική, αλλά και αδυσώπητη...

Καλοκαιρινό ταξίδι
Συγγραφείς: Truman Capote  / Εκδότης: Καστανιώτης
Από τα πρώτα έργα του Τρούμαν Καπότε, το Καλοκαιρινό ταξίδι, ανακαλύφθηκε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2006. 
Οι γονείς της Γκρέιντι, ενός δεκαεφτάχρονου πλουσιοκόριτσου από τη Νέα Υόρκη, φεύγουν για ταξίδι στην Ευρώπη. Η Γκρέιντι πολιορκείται από τον Πίτερ, έναν νεαρό της κοινωνικής τάξης της, αλλά ερωτεύεται τον Κλάιντ, που κατάγεται από τη λαϊκή συνοικία του Μπρούκλιν, και ζει το δικό της ιλιγγιώδες ταξίδι καθώς πρώτα ο έρωτας κι ύστερα η απελπισία τη μεταμορφώνουν από έφηβη σε γυναίκα. 

Υ.Γ. Σ' αγαπώ
Συγγραφέας: Cecelia Ahern / Εκδότης: Διόπτρα
Τρυφερό και συγκινητικό, ένα μοντέρνο ρομάντζο που εξετάζει με χιούμορ και αισιοδοξία την απώλεια ενός ανθρώπου και μιας μεγάλης αγάπης. 
Η Χόλι και ο Τζέρι είναι το τέλειο ζευγάρι. Απόλυτα ταιριαστοί και αγαπημένοι, πιστεύουν ότι έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους. Ο Τζέρι πεθαίνει και η Χόλι είναι απαρηγόρητη... Ο Τζέρι όμως είχε υποσχεθεί πως θα βρίσκεται πάντα δίπλα της. Και ένα πακέτο με γράμματα που φτάνει στα χέρια της, το αποδεικνύει: Ο Τζέρι έχει αφήσει μια κληρονομιά αγάπης που η Χόλι θα εξαργυρώνει κάθε μήνα. Ο άνθρωπος που την γνώριζε και την αγαπούσε περισσότερο από κάθε άλλον στον κόσμο, βρίσκεται ακόμη πλάι της στο ταξίδι της ζωής.

Ζήσαμε την ευτυχία
Συγγραφέας: Lily Tuck / Εκδότης: Κέδρος
Ένα δυνατό μυθιστόρημα, όπου οι αναμνήσεις, τα συναισθήματα και τα μαθηματικά συνομιλούν και συνθέτουν την καθηλωτική και βαθιά συγκινητική πραγματικότητα του αρμονικού γάμου της Νίνας, μιας ζωγράφου με ανεκπλήρωτα όνειρα, και του Φίλιπ, ενός λαμπρού μαθηματικού.
Στη διάρκεια της νύχτας που άλλαξε τη ζωή της για πάντα, η Νίνα, ξαπλωμένη στο συζυγικό κρεβάτι στο οποίο κοιμόταν επί δεκαετίες με τον Φίλιπ, επιστρέφει στις σημαντικές στιγμές του γάμου τους, ξεκινώντας από το πρώτο ραντεβού τους στο Παρίσι. Καθώς ο αναγνώστης ακολουθεί τη Νίνα στις νοερές περιπλανήσεις της στο παρελθόν, ξεδιπλώνονται με αφηγηματική μαεστρία, σπάνια και συναισθηματική βαθύτητα οι ιδιωτικές στιγμές, τα σκοτεινά μυστικά και οι μεγάλες χαρές που διαμόρφωσαν τη ζωή του Φίλιπ και της Νίνας ως ζευγαριού.

Άννα Καρένινα
Συγγραφέας: Λέων Τολστόι - Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Το αριστούργημα με τις περισσότερες μεταφράσεις στον κόσμο και τις πλέον κλασσικές κινηματογραφικές αποδόσεις με αποκορύφωμα αυτή της Γκρέτα Γκάρμπο (1935). 
Η ισορροπία της ζωής της Άννα Καρένινα, μιας νέας όμορφης γυναίκας της υψηλής κοινωνίας, που ζει σε μια καταπιεστική γι' αυτήν οικογένεια μαζί με τον σύζυγό της και τον μικρό γιο της, ανατρέπεται όταν γνωρίζει τον κόμη Βρόνσκι, που είναι νέος, όμορφος, πλούσιος και κοσμικός. Η αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στο σύζυγο και η αγάπη για το παιδί της δεν δείχνουν να είναι αρκετά ώστε να την αποτρέψουν από τον έρωτα που αρχίζει να νιώθει. Παράλληλα, και αυτός νιώθει τα ίδια συναισθήματα γι’ αυτήν, παρ' ότι φλερτάρει την Κίτι, μακρινή της συγγενή εξ αγχιστείας.

Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι
Συγγραφέας: Ντέιβιντ Λόρενς – Εκδόσεις Γκοβόστη
Το πλέον αμφιλεγόμενο μυθιστόρημα και ίσως η πιο ολοκληρωμένη και εξαίσια μελέτη για τον αμοιβαίο έρωτα. 
Πρόκειται για την ιστορία της σχέσης της Κονστάνς Τσάτερλι και του Μέλορς, του δασοφύλακα που εργαζόταν για λογαριασμό του ανάπηρου συζύγου της. Ο Αντρέ Μαλρό έχει γράψει γι’ αυτό: «(…) δεν υπάρχει βιβλίο που να υμνεί λιγότερο την ηδονή από τον Εραστή της λαίδης Τσάτερλι. Δεν πρόκειται εδώ για το πώς θα αποφύγει κανείς την αμαρτία, αλλά για το πώς ο ερωτισμός θα ενσωματωθεί στη ζωή, χωρίς να χάσει τη δύναμη που αντλούσε από την αμαρτία, πώς θα του δώσει όλα εκείνα που, μέχρι τώρα, αποδίδονταν στον έρωτα, πώς θα μετατραπεί δηλαδή η αμαρτία σε μέσο που αποκαλύπτει τον ίδιο μας τον εαυτό (…)»
(Ειδικό αφιέρωμα για την Αμαρυσία, δημοσιεύεται 13/2/16)