16/2/16

Λίστα εκτελέσεων

Διάβασα τη «Λίστα εκτελέσεων» του Φρέντερικ Φόρσαϊθ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνον επειδή ο Φόρσαϊθ είναι εξαιρετικός αφηγητής, αλλά και επειδή το θέμα που καταπιάνεται, μετά από πολλά χρόνια απουσίας, είναι επίκαιρο. Το δε γεγονός ότι ο Φόρσαϊθ δεν είναι ένας συνηθισμένος συγγραφέας, αλλά ένας δραστήριος άνθρωπος που ξεκίνησε ως δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής και συνέχισε ως κατάσκοπος των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών (όπως ο ίδιος αποκάλυψε αργότερα) κάνει τα βιβλία του πιο πιστευτά, από τις εμπειρίες του. Να θυμίσω μόνον ότι είναι ο συγγραφέας των περιπετειωδών μυθιστορημάτων «Το Τσακάλι» και «Απόρρητος Φάκελος Οντέσα», που έχουμε δει και στον κινηματογράφο.
Στην παρούσα περιπέτεια ο Φρέντερικ Φόρσαϊθ, καταπιάνεται με το ζήτημα της διεθνούς τρομοκρατίας. Σύμφωνα με την υπόθεση, υπάρχει μια λίστα η οποία κρατείται κάτω από απόλυτη μυστικότητα στο υψηλότερο κλιμάκιο της αμερικανικής κυβέρνησης. Η λίστα αυτή περιέχει τα ονόματα των προσώπων, που αποτελούν την ύψιστη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.  
Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκεται ένας φανατικός τζιχαντιστής, τον οποίο χάρη συντομίας αποκαλούν «Κήρυκα». Αυτός, λοιπόν, με τα κηρύγματά του εμπνέει και προτρέπει τους οπαδούς του, να σκοτώνουν δυτικούς στόχους υψηλού κύρους, σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Επειδή δε, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται σε Αμερική και Ευρώπη, η εντολή που δίνεται «από ψηλά» είναι ξεκάθαρη: Ανακαλύψτε την ταυτότητα του Κήρυκα, εντοπίστε τον και εξοντώστε τον. 
Έτσι, ένας πρώην πεζοναύτης του αμερικανικού στρατού και  τώρα ένας από τους πιο αποτελεσματικούς κυνηγούς τρομοκρατών, με κωδικό όνομα «Ιχνηλάτης», αναλαμβάνει την αποστολή, η οποία όπως είναι αναμενόμενο, φαντάζει αδύνατη. Με μοναδικό βοηθό του, έναν πανέξυπνο έφηβο χάκερ, πρέπει να ρίξει το δόλωμα και να δει αν ο στόχος του θα βγει από την κρυψώνα του. Από εκεί και ύστερα, χάρη στην υψηλή τεχνολογία (δορυφορικές κάμερες, οπλισμένα drones κλπ) και στους απανταχού πράκτορες των ΗΠΑ, η λύση επέρχεται, αλλά δεν θα είναι και εύκολη.
Σφιχτοδεμένη αφήγηση, πολύ καλή μετάφραση από τη Μαρία Κωνσταντέα, περιγραφές εξωτικών μεσανατολικών τοποθεσιών, ηθών και εθίμων, γύρω από την επιρροή του Ισλάμ, αλλά και γύρω από την παρακολούθηση όλων αυτών των δραστηριοτήτων, καθηλώνουν τον αναγνώστη, ο οποίος αισθάνεται γυμνός κάτω από τα πανταχού παρόντα μάτια των μυστικών υπηρεσιών.
Οι περιγραφές είναι τόσο λεπτομερείς που ο Φόρσαϊθ, μοιάζει να είναι ο ενορχηστρωτής όλων αυτών των καταστάσεων. Η δράση είναι συνεχής και ταυτόχρονα, μεταξύ των πραγματικών και των φανταστικών περιγραφών, μπορεί να είναι και επιμορφωτική (τρομοκρατία, εμπόριο όπλων, πολιτική, γεωπολιτική, σύγχρονες πειρατείες). Επίσης, ο Φρέντερικ Φόρσαϊθ προσαρμοσμένος στη σύγχρονη συγγραφή ιστοριών, έχει γράψει αυτό το συναρπαστικό μυθιστόρημα, με τρόπο που πολύ σύντομα μπορεί να το δούμε και ταινία, όπως και τα προηγούμενα που προανέφερα (εκδ. BELL).