24/2/16

Πρακτοράτζα - Grimsby

Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Λουί Λετεριέρ
Ηθοποιοί: Σάσα Μπαρόν Κοέν, Μαρκ Στρονγκ, Πηνελόπη Κρουζ, Άναμπελ Γουόλις, Ίσλα Φίσερ
Υπόθεση: Ένας Βρετανός μυστικός πράκτορας ετοιμάζεται για την επόμενη αποστολή του. Για κακή του τύχη, όμως, τα σχέδιά του θα χαλάσει ο -εδώ και 28 χρόνια- χαμένος αδερφός του Nobby, ο οποίος είναι φανατικός χούλιγκaν και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία εντός και εκτός των βρετανικών γηπέδων. Θα φέρει τελικά εις πέρας την αποστολή του, η οποία πλέον συνίσταται στη σωτηρία του κόσμου, ή το παρασιτικό και παραβατικό, εξ’ αίματος στοιχείο που τον συνοδεύει θα τα κάνει όλα μαντάρα; (Διανομή: Feelgood)
Κριτική: Το Γκρίμσμπι είναι ένα φτωχό ψαροχώρι της Αγγλίας, του οποίου αρκετοί κάτοικοι προσβλήθηκαν από την ταινία, παρόλο που αυτή γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο Έσσεξ, αλλά αυτά τα πράγματα μπορούν να συμβαίνουν με τις ταινίες του εκκεντρικού, υπερβολικού και προσβλητικού Σάσα Μπάρον Κοέν. Με το «Μπόρατ» (2006) είχε επίσης δημιουργήσει κάποια θέματα, αλλά κατάφερε να γεμίσει τα ταμεία και όπως το θυμάμαι ήταν καλύτερο από την Πρακτοράτζα.
Στο Πρακτοράτζα, ο Σάσα Μπάρον Κοέν υποδύεται έναν οικογενειάρχη με εννέα παιδιά και χούλιγκαν, με ένα καημό έχει στη ζωή του: να βρει τον από 28ετίας χαμένο αδερφό του. Τον βρίσκει, είναι μυστικός πράκτορας και έχει αναλάβει να σώσει τον κόσμο (όπως όλοι οι συνεπείς μυστικοί πράκτορες, πια), από μια μεγάλη εγκληματική φυσιογνωμία (Πηνελόπη Κρουζ). Τον πράκτορα, υποδύεται ο Μαρκ Στρονγκ, που έχει πάρει εξαιρετικά σοβαρά το ρόλο του, σε αντίθεση με τον Σάσα, που το διασκεδάζει και του βγαίνει πιο αυθόρμητο, πιο large.
Το φιλμ είναι μια παρωδία των ταινιών με μυστικούς πράκτορες και ταυτόχρονα είναι σάτιρα, που επεκτείνεται  στο σχολιασμό πολιτικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών θεσμών. Το κακό είναι ότι όλα αυτά, επενδύονται και με εξαιρετικά προσβλητικές, αηδιαστικές σκηνές και σκατολογικό χιούμορ, το οποίο πρέπει να το αντέχει κανείς. Περί γούστου…
Κατά τα άλλα, υπάρχει συνεχής δράση και πολλά εφέ, σύμφωνα με το κώδικα των ταινιών του είδους (τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Λουί Λετεριέρ (Now You See Me, The Incredible Hulk, The Transporter), ενώ κάπου μέσα σε όλα αυτά μπορεί να διακρίνει κανείς κάποιες έξυπνες ατάκες. Προς το τέλος δε, περιέχει κάποια «διδακτικά» σχόλια, τα οποία όμως γίνονται με ειρωνική διάθεση. 
Προβάλλεται από 25/2/16
(Κριτική μου στο myfilm.gr)