17/2/16

Χαίρε Καίσαρ – Hail Ceasar

Είδος: Κωμωδία 
Σκηνοθεσία: Ίθαν και Τζόελ Κοέν
Παίζουν: Σκάρλετ Τζόχανσον, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Τζος Μπρόλιν, Τζορτζ Κλούνεϊ, Ρέιφ Φάινς, Τζόνα Χιλ, Άλντεν Έρενραϊχ, Ντολφ Λούντγκρεν, Τίλντα Σουίντον, Φράνσις Μακντόρμαντ
Υπόθεση: Μια σάτιρα των χολιγουντιανών ηθών της δεκαετίας του ‘50, στην οποία παρακολουθούμε μια ημέρα από τη ζωή και το έργο του Έντι Μάνιξ, που μεσουρανούσε την εποχή εκείνη στο Χόλιγουντ ως «fixer», δηλαδή ως ο άνθρωπος που «καθάριζε» τα σκάνδαλα των σταρς, φροντίζοντας να μένουν τα άπλυτά τους μακριά από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Η απαγωγή του πρωταγωνιστή της ρωμαϊκής περιπέτειας «Hail Caesar!» από τα γυρίσματα, θα αναγκάσει τον Έντι να ζοριστεί για να βρει την άκρη, την ίδια στιγμή που θα πρέπει να αποφασίσει και για το δικό του επαγγελματικό μέλλον. (Διανομή: UIP)
Κριτική: Αυτή τη φορά οι αδερφοί Κοέν, έχουν εγκαταλείψει τα ονειρικά και σουρεαλιστικά στοιχεία, που χαρακτηρίζουν γενικά τις ταινίες τους και ασχολούνται με τις κατεστημένες κινηματογραφικές αντιλήψεις του (ιστορικού) Χόλιγουντ, τις οποίες και αποδομούν. 
Διατηρούν όμως, τα στοιχεία των μη ωραιοποιημένων χαρακτήρων, των αντιηρώων, οι οποίοι δεν έχουν ιδιαίτερες ηθικές αναστολές και εμπλέκονται σε περίεργες ιστορίες με ανατροπές. Ίσως και η μεγαλύτερη ανατροπή τους, να είναι το ίδιο το φιλμ που βρίσκεται έξω από τα συνηθισμένα τους. Περιλαμβάνει διάφορα κινηματογραφικά είδη (μιούζικαλ, χλαμύδα, αστυνομικό νουάρ) και θα την απολαύσουν οι λάτρεις του σινεμά και των παρασκηνίων του.
Η ταινία αποτίνει φόρο τιμής στη Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ και ταυτόχρονα αποκαλύπτει τον τρόπο που ο μηχανισμός της κινηματογραφικής βιομηχανίας έφτιαχνε (ή και κατέστρεφε) την εικόνα των σταρς. 
Η σάτιρα είναι σαρωτική (πολιτική, κοινωνική, θεολογική, καλλιτεχνική και βάλε), ο σκηνοθετικός ρυθμός είναι σφιχτός και όλες οι ερμηνείες είναι απολαυστικές. Εάν μάλιστα ο θεατής έχει δει πολλές ταινίες, θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος. Υπάρχει αφηγητής, όπως στα φιλμ-νουάρ και οι σκηνές που ο Τζορτζ Κλούνεϊ μιμείται τον Τσάρλτον Ίστον στο Μπεν Χουρ είναι απολαυστικές, ενώ δεν απουσιάζουν και αντιγραφές χορευτικών σκηνών του Τζιν Κέλι και της Έστερ Γουίλιαμς, από ταινίες της δεκαετίας του ’50. 

Προβάλλεται: 18/2/16