Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016

Spotlight - Όλα στο φως

Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Τομ Μακάρθι
Παίζουν: Μαρκ Ραφάλο, Μάικλ Κίτον, Ρέιτσελ Μακάνταμς, Λεβ Σράιμπερ, Τζον Σλέιτερι, Στάνλεϊ Τούτσι, Μπίλι Κρούνταπ
Υπόθεση: H ταινία μας αφηγείται την πραγματική ιστορία της βραβευμένης με Pulitzer μάχιμης δημοσιογραφικής ομάδας με το όνομα Spotlight, της εφημερίδας Boston Globe. Το 2002 σόκαρε την κοινή γνώμη της Βοστώνης στις Η.Π.Α. αποκαλύπτοντας ένα σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της καθολικής εκκλησίας στο οποίο εμπλέκονταν πάνω από 70 ιερείς. Δεκάδες παιδιά φέρεται να είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά για περισσότερες από τρεις δεκαετίες μέσω ενός αρρωστημένου κυκλώματος. Οι δημοσιογράφοι του Spotlight, είχαν το θάρρος να ξεσκεπάσουν το σκάνδαλο και να έρθουν αντιμέτωποι με το νοσηρό κομμάτι της παντοδύναμης καθολικής εκκλησίας (Διανομή: Feelgood)

Κριτική: Πρόκειται για μια πραγματική ιστορία, γύρω από την ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Spotlight και μια δύσκολη έρευνά της στα άδυτα της καθολικής εκκλησίας, την οποία ο σκηνοθέτης Τομ Μακάρθι, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη με απόλυτο σεβασμό και αποστασιοποιημένη ματιά.
Ο σκηνοθετικός ρυθμός είναι άψογος και δεν αφήνει κενά, δημιουργώντας μια κλιμάκωση της αγωνίας, γεγονός που δεν αφήνει το θεατή να χαλαρώσει. 
Ο αρχηγός της ομάδας, ο Γουόλτερ -Ρόμπι- Ρόμπινσονς ενσαρκώνεται με ιδιαίτερη ευαισθησία, λεπτό χιούμορ και την απαραίτητη σκληρότητα του επικεφαλής, από τον Μάικλ Κίτον, που ήταν υποψήφιος για Όσκαρ ως πρωταγωνιστής στο περυσινό Birdman.
Ο Μαρκ Ράφαλο, είναι εξαιρετικός ως Ρεζέντες, ο νεαρός δυναμικός ερευνητής - ρεπόρτερ, που ψάχνει σε βάθος το θέμα και παρόλο που υποτίθεται ότι είναι νέος και πάει για καριέρα, γνωρίζει πότε να πιέζει το «θύμα» του και πότε να υποχωρεί, ώστε να μη γίνεται ενοχλητικός.
Η Ρέιτσελ Μακάνταμς, είναι πολύ καλή ως η δημοσιογράφος που εξειδικεύεται στις συνεντεύξεις των θυμάτων της σεξουαλικής κακοποίησης. Χαμηλών τόνων, αλλά και επίμονη όσο και υπομονετική, ενώ και ο Στάνλεϊ Τούτσι είναι αρκετά καλός ως δικηγόρος των θυμάτων, που αναλαμβάνει αντί την υπεράσπιση το συμβιβασμό των δύο μερών, ώστε να μείνουν ικανοποιημένοι τόσο τα θύματα, όσο και η εκκλησία, που δεν ήθελε να ξεσκεπάζονται τα σκάνδαλα. 
Γενικά, έχουμε μια πάρα πολύ καλή ταινία.  
Προβάλλεται από 25/2/16
(Κριτική μου στο myfilm.gr)