3/3/16

Το πέμπτο κύμα – The 5th wave

Είδος: Επιστημονική Φαντασία
Σκηνοθεσία: Τζέι Μπλέικσαν
Παίζουν: Κλόι Γκρέις Μόρετζ, Λεβ Σράιμπερ, Μάικ Μονρόε, Νικ Ρόμπινσον, Μάγκι Σιφ, Μαρία Μπέλο, Ρον Λίβινγκστον
Υπόθεση: Τέσσερα καταστροφικά και φονικά κύματα έχουν αποδεκατίσει πλήρως τον πλανήτη μας. Μέσα σε ένα καθεστώς τρόμου και δυσπιστίας ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι, η Κάσι, προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει τον μικρό αδερφό της. Καθώς όλοι περιμένουν μοιρολατρικά το 5ο και πιο καταστροφικό κύμα, η Κάσι συνεργάζεται με έναν συνομήλικό της, που φαντάζει ως η τελευταία της ελπίδα. Μπορεί όμως να τον εμπιστευτεί απόλυτα; (Διανομή: Feelgood Entertainment)
Κριτική: Άλλο περίμενα και άλλο μου βγήκε και δεν έχω διαβάσει και το βιβλίο του Rick Yancey. Τέλος πάντων. Η ταινία ανήκει στην κατηγορία της Μετα-Αποκαλυπτικής Επιστημονικής Φαντασίας, όπου ο κόσμος όπως τον ξέρουμε έχει καταστραφεί και οι πρωταγωνιστές (εδώ είναι νέα παιδιά), προσπαθούν να επιβιώσουν και ταυτόχρονα να σώσουν και τον κόσμο ολόκληρο.
Στην προκειμένη περίπτωση, ένα ιπτάμενο αντικείμενο πέφτει στη Γη και οι εξωγήινοι χρησιμοποιούν τα ανθρώπινα σώματα ως φορείς για να κατακτήσουν τη Γη, για τους δικούς τους λόγους: τη δική τους επιβίωση. Προφανώς καταλαβαίνουν καλύτερα από μας την αξία του πλανήτη μας. 
Η εισβολή γίνεται κατά κύματα, που αντιπροσωπεύουν και τους φόβους του σύγχρονου ανθρώπου: σεισμούς, τσουνάμι, ηλεκτρομαγνητικά κύματα που διακόπτουν τις επικοινωνίες («τι θα κάνουμε χωρίς κινητό και τάμπλετ;») και ιούς που σκοτώνουν.
Οι φόβοι είναι ρεαλιστικοί και δεν θέλω ούτε να τους σκέπτομαι, αλλά οι ερμηνείες των παιδιών και ο ρυθμός της ταινίας είναι εξωπραγματικά. 
Το κακό, επίσης είναι, ότι πρόκειται για τριλογία (που έγινε μόδα μετά την επιτυχία των Hunger Games και Divergent) και θα ακολουθήσουν και άλλα κακά της μοίρας μας.
Προβάλλεται από 3/3/16
(Και στο myfilm.gr)