31/3/16

Η κιβωτός των ανθρώπων - Francofonia

Είδος: Δράμα / Ιστορική
Σκηνοθεσία: Αλεξάντρ Σοκούροφ  
Παίζουν: Τζοάνα Κόρταλς Άλτες, Λουίς Ντο ντε Λενκεσένγκ, Βίνσεντ Νέμεθ, Μπέντζαμιν Ούτζεραθ
Υπόθεση: Όταν οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πέφτει στα χέρια τους και το Μουσείο του Λούβρου. Η συνεργασία μεταξύ του Γερμανού αξιωματικού Κόμη Βολφ Μέττερνιχ και του Γάλλου διευθυντή του Λούβρου Ζακ Ζογιάρ για την διάσωση αυτής της ζωντανής κιβωτού του ανθρώπινου πολιτισμού, είναι αναπόφευκτη (Διανομή: Filmtrade)
Κριτική: Για άλλη μια φορά (υπάρχει και η «Ρώσικη Εστία» του), ο Ρώσος σκηνοθέτης δημιουργεί μια πολυεπίπεδη ταινία για την τέχνη, τον πολιτισμό, τον πόλεμο και το τι ακριβώς είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους. 
Με αυτή την ταινία,  αποδεικνύει ότι ένα μουσείο είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας χώρος όπου διατηρείται η τέχνη. Είναι μια κιβωτός φύλαξης της ανθρώπινης δραστηριότητας. Μέσα από τις εικόνες του, στις οποίες αναμιγνύονται επίκαιρα εποχής και μυθοπλασία, μαθαίνεις όχι μόνο την ιστορία του μουσείου, αλλά και τη γαλλική ιστορία της περιόδου εισβολής των γερμανικών στρατευμάτων στη χώρα. Παράλληλα, μέσα από τη σχέση των δυο ανθρώπων που συνεργάζονται για τη διάσωση του μουσείου, αποδεικνύει ότι η Τέχνη φέρνει κοντά τους ανθρώπους, ακόμα και όταν ερμηνεύεται διαφορετικά.