16/3/16

Η κυρία και το φορτηγάκι – The lady in the van

Είδος: Κοινωνικό δράμα
Σκηνοθεσία: Νίκολας Χάιτνερ
Παίζουν: Μάγκι Σμιθ, Άλεξ Τζένινγκς, Τζέιμς Κόρντεν, Ντομινίκ Κούπερ, Τζιμ Μπρόαντμπεντ, Φράνσις Ντε Λα Τουρ, Ρότζερ Άλαμ
Προβάλλεται από 17/3/16
Υπόθεση: Ο θεατρικός συγγραφέας Alan Bennett (Alex Jennings) ζει σε ένα γραφικό λονδρέζικο δρομάκι στο Camden Town. Μια μέρα, η Mary Shepherd (Maggie Smith), μια εκκεντρική, άστεγη ηλικιωμένη γυναίκα που ζει μέσα σε ένα σαραβαλιασμένο φορτηγάκι, παρκάρει έξω από το σπίτι του. Η παράξενη αυτή ύπαρξη θα καταλήξει να «συγκατοικεί» στον ίδιο δρόμο με τον Bennett για τα επόμενα 15 χρόνια και η σχέση τους, ενώ ξεκινά από μια άτυπη εξυπηρέτηση, καταλήγει σε κάτι που θα αλλάξει τις ζωές και των δυο (Διανομή: Feelgood Entertainment)
Κριτική: Με την έξοχη ερμηνεία της αειθαλούς Μάγκι Σμιθ, στο ρόλο της άστεγης και μυστηριώδους κυρίας με το βανάκι, παρακολουθούμε την παράξενη σχέση της με το συγγραφέα Άλαν Μπένετ, στο σπίτι του οποίου απ’ έξω παρκάρισε προσωρινά για μια μέρα και έμεινε εκεί 15 ολόκληρα χρόνια.
Ο Άλεξ Τζένιγκς υποδύεται με υποδειγματική ηρεμία και εγγλέζικη ψυχραιμία τον μοναχικό συγγραφέα Άλαν Μπένετ, που έχει μάθει να μιλάει μόνο με τον εαυτό του (στο σπίτι κυκλοφορούν δύο άτομα σαν δίδυμα αδέρφια που συνομιλούν) και βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ιδιότροπη, εγωίστρια και αχάριστη άστεγη, η οποία χρησιμοποιεί ως κατοικία της ένα μικρό φορτηγό.
Η ιστορία είναι πραγματική, διανθισμένη με κάποια μυθιστορηματικά στοιχεία, σύμφωνα με την αφήγηση, ώστε να της προσδίδει και κάποιο ενδιαφέρον και το καταφέρνει με τη συμβολή βεβαίως του βιτριολικού χιούμορ της κεντρικής ηρωίδας, αλλά και της γενικότερης ειρωνείας, με την οποία αυτή αντιμετωπίζει τη ζωή και τους άλλους (από τον κύριο Μπένετ μέχρι τους γείτονες, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους νοσοκόμους και άλλους, που εμφανίζονται στο διάβα της).
Το σενάριο και οι διάλογοι είναι έξυπνα δομημένοι, οι ερμηνείες του «ζεύγους» πολύ καλές και η εποχή απεικονίζεται με αυθεντικά ντεκόρ και αρκετά καλή φωτογραφία.