31/3/16

Το μάθημα – The lesson

Είδος: Κοινωνικό δράμα
Σκηνοθεσία: Κριστίνα Γκρόζεβα, Πέταρ Βαλτσάνοφ
Παίζουν: Μαργκίτα Γκόσεβα, Ιβάν Μπάρνεφ, Ιβάν Σάβοφ
Προβάλλεται από 31/3/16
Υπόθεση: Σε μία μικρή πόλη της Βουλγαρίας, η Ναντέζντα, μία νεαρή καθηγήτρια ψάχνει τον κλέφτη στην τάξη της για να του δώσει ένα μάθημα για το σωστό και το λάθος. Όταν θα βρεθεί υπερχρεωμένη, θα βρει το σωστό δρόμο που η ίδια δίδαξε; (Διανομή: Seven Films)
Κριτική: Η παροιμία μας «δάσκαλε που δίδασκες και νόμους δεν εκράτεις» βρίσκει την απεικόνισή της σ’ αυτή τη γλυκιά και τρυφερή ταινία, με έντονο διδακτικό χαρακτήρα και με φόντο μια αρκετά διεφθαρμένη τοπική κοινωνία, που προσφέρει άλλοθι στη δασκάλα.
Η Μαργκίτα Γκόσεβα, πολύ λιτά και εκφραστικά, υποδύεται τη δασκάλα, που ενώ προσπαθεί να γαλουχήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες, πως πρέπει να σέβονται την περιουσία, να μη κλέβουν και ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι αλληλέγγυοι στην ένδεια του άλλου, αντιμετωπίζει όλα τα «στάδια» που διδάσκει. Ο σύζυγος την εκμεταλλεύεται οικονομικά και συνεχίζει να αδιαφορεί για τις πιέσεις που εκείνη δέχεται. Όσοι την έχουν βοηθήσει θέλουν ανταλλάγματα και μη βρίσκοντας το δίκιο της αναγκάζεται να κλέψει.
Η ταινία βλέπεται με ενδιαφέρον.
(Κριτική μου στο myfilm.gr)