24/3/16

Μια υπέροχη μέρα – A perfect day

Είδος: Δραματική Σάτιρα
Σκηνοθεσία: Φερνάντο Λεόν Ντε Αρανόα
Παίζουν: Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Τιμ Ρόμπινς, Όλγα Κιριλένκο, Μελανί Τιερί
Προβάλλεται από 24/3/16
Υπόθεση: 1995, κάπου στα Βαλκάνια. Ο Μαμπρού και ο Μπι είναι δύο άντρες που δουλεύουν σε μία ΜΚΟ. Ο Μαμπρού σε μία εβδομάδα πρόκειται επιτέλους να παντρευτεί την σύντροφο του. Όμως πολλά μπορούν να συμβούν μέσα σε μία εβδομάδα. Πρώτα από όλα μια διοικητική υπάλληλος θα τους επισκεφθεί προκειμένου να κρίνει αν επιτελούν αξιόλογο έργο στην περιοχή. Μόνο που αυτή η γυναίκα έχει ερωτικό παρελθόν με τον Μαμπρού πράγμα που θα δυσκολέψει τα πράγματα. ‘Έπειτα οι δύο άντρες θα πρέπει να απομακρύνουν ένα πτώμα μέσα από ένα πηγάδι προτού αυτό μολύνει το νερό, μια αποστολή φαινομενικά απλή που θα εξελιχθεί σε άθλο. Τέλος ο Μαμπρού θα πάρει υπό την προστασία του ένα μικρό παιδί που ψάχνει να βρει τους γονείς του, σε μια περιοχή σπαρμένη με νάρκες (Διανομή: Spentzos – Seven)

Κριτική: Μια light εκδοχή της εμπόλεμης κατάστασης στα Βαλκάνια του 1995, η οποία διαθέτει ένα αξιόλογο πολυεθνικό cast, υποδόριο χιούμορ, μπόλικο σαρκασμό και παρακολουθείται με ενδιαφέρον.
Άνθρωποι από μια ΜΚΟ, που βοηθά τους πρόσφυγες ενός πολέμου που δεν κατονομάζεται στην ταινία, προσπαθούν να βοηθήσουν δύσπιστους χωρικούς, οι οποίοι κινδυνεύουν από δίψα επειδή στο πηγάδι τους βρίσκεται ένα πτώμα. Η τραγωδία δεν έγκειται στο ότι δεν μπορούν να βγάλουν το πτώμα, αλλά στο ότι οι συνθήκες που επικρατούν εμποδίζουν τους ήρωές μας να βρουν σκοινί για να κατέβουν στο πηγάδι.
Στην προσπάθειά τους να βρουν σκοινί  κινούνται μεταξύ αμάχων «του συμφέροντος» και αδίστακτων και εκδικητικών εμπολέμων, καθώς και της δύναμης των Κυανόκρανων του ΟΗΕ, που προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά πρέπει να τηρεί και τον Κανονισμό της, αλλά και τις διακρατικές Συνθήκες, ενώ γύρω τους βασιλεύουν η πείνα και η εξαθλίωση με όλες τις συνέπειες: εκμετάλλευση των πιο αδύναμων, λαθρεμπόριο αντικειμένων και ελπίδων, προσφυγιά και μετανάστευση.
Ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο ισορροπεί θαυμάσια στο ρόλο του κυνικού και ταυτόχρονα συναισθηματικού ανθρώπου της προσφοράς, ενώ δίπλα του ο Τιμ Ρόμπινς και η Όλγα Κυριλένκο διεκπεραιώνουν τους δικούς τους ρόλους αδιάφορα.