21/4/16

Ο άνθρωπος που ταπείνωσε τον Χίτλερ – The race

Είδος: Βιογραφία
Σκηνοθεσία: Στίβεν Χόπκινς
Παίζουν: Στέφαν Τζέιμς, Κάρις Βαν Χάουτεν, Αμάντα Κριου, Τζέρεμι Άιρονς, Τζέισον Σουντέκις, Γουίλιαμ Χαρτ
TRAILER
Προβάλλεται από 21/4/16
Υπόθεση: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βερολίνο το 1936 στόχος της ναζιστικής κυβέρνησης ήταν να χρησιμοποιηθούν ως ευκαιρία ανάδειξης των απόψεων του Χίτλερ για την ανωτερότητα της Άριας φυλής. Αυτό το όνειρο γκρεμίστηκε από έναν μαύρο Αμερικανό αθλητή – τον σπουδαίο Τζέσι Όουενς, ο οποίος αποφασίζει να πάρει μέρος, θεωρώντας ότι η καλύτερη εκδίκηση ενάντια στην ναζιστική προπαγάνδα θα ήταν ένας δικός του θρίαμβος. Μία συγκλονιστική ταινία για το κουράγιο, την αποφασιστικότητα και τη φιλία, και μια συγκινητική ιστορία για το πώς ένας άνδρας πολέμησε ενάντια στην Ιστορία και κέρδισε. (Διανομή: ODEON)
Κριτική: Ήταν που ήταν προπαγανδιστική η ταινία, προστέθηκε και ο ελληνικός τίτλος και την αποτελείωσε.
Πάντως, πρόκειται για μια αξιοπρεπή βιογραφία, για έναν άνθρωπο που πραγματικά έμεινε θρύλος στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και του αντιρατσιστικού κινήματος, τον Τζέσε Όουενς τον μαύρο αθλητή που τόλμησε να τρέξει και να κερδίσει μέσα στο Βερολίνο. 
Ο Στίβεν Χόπκινς κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή με τη σφιχτοδεμένη σκηνοθεσία του, που διαθέτει στοιχεία σασπένς και θρίλερ, ενώ και οι ερμηνείες αποζημιώνουν τον θεατή (εμφανίζονται και οι Τζέρεμι Άιρονς και Γουίλιαμ Χαρτ), ο οποίος μέσα από αυθεντικά ντεκόρ και εξαιρετικά κοστούμια, πληροφορείται κάποια γεγονότα που δεν είχαν θιγεί μέχρι τώρα στον κινηματογράφο, εξ όσων θυμάμαι.
Η παραγωγή είναι πλούσια και άρτια, αν και λίγο υπερβολική, όπως προανέφερα, υπέρ των «καλών» αμερικανών, που κατάφεραν να επιβάλουν τη βούλησή τους, απέναντι στους γερμανούς που ούτε εβραίους ήθελαν στους αγώνες, αλλά ούτε και μαύρους.
(Κριτική μου στο myfilm.gr)