6/4/16

Somnia – Before I wake

Είδος: Θρίλερ 
Σκηνοθεσία: Μάικ Φλάναγκαν
Παίζουν: Κέιτ Μπόσγουορθ, Άναμπελ Γκις, Τόμας Τζέιν, Τζέικομπ Τρέμπλεϊ, Σκότι Τόμπσον, Τζέι Καρνς, Κάιλ Ντίβερ, Ντας Μίχοκ
Προβάλλεται από 7/4/16
Υπόθεση: Η Τζέσι και ο Μαρκ αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα 8χρονο παιδί, τον Κόντι. Χωρίς να το γνωρίζουν, ο Κόντι φοβάται να πέσει για ύπνο. Στην αρχή υποθέτουν πως ο φόβος του είναι ψυχολογικός, και προέρχεται από το ασταθές περιβάλλον των προηγούμενων οικογενειών με τις οποίες διέμενε. Σύντομα όμως θα ανακαλύψουν την πραγματική αιτία: τα όνειρα του Κόντι γίνονται πραγματικότητα, ενόσω ο ίδιος κοιμάται. Τη μια στιγμή βλέπουν την εντυπωσιακή φαντασία των ονείρων του να γίνεται πράξη και την επόμενη την τρομακτική φύση των εφιαλτών του. Για να σώσουν την νέα τους οικογένεια, το ζευγάρι θα ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από τους εφιάλτες του Κόντι (Διανομή: Tanweer)
Κριτική: Η ιστορία θα μπορούσε να ήταν
γραμμένη από τον Στίβεν Κινγκ. Πιτσιρικάς που δεν θέλει να κοιμηθεί επειδή κάτι τον τρομάζει και το ζευγάρι που τον χει υιοθετήσει δεν ξέρει με τι έχει να κάνει. Μάλιστα η μητέρα, που κάποτε είχε χάσει το δικό της αγοράκι, βρίσκει τη τσάντα του γεμάτη χάπια και βαρβιτουρικά και τον ρωτάει γιατί τα έχει και ο πιτσιρικάς απαντάει με αινιγματικό ύφος «δεν θέλω να κοιμάμαι». 
Το θέμα είναι ψυχολογικό και γενικά εφιαλτικό, αλλά δεν έχει τη δύναμη να σε πείσει. Ίσως εάν οι εφιάλτες του μικρού ήσαν λιγότερο εμφανείς και οι σκηνές φρίκης και τρόμου, πιο αφαιρετικές και όχι τόσο απτές και συγκεκριμένες, η ταινία να «τρόμαζε» κάπως το θεατή. Δεν είναι όμως….
Ο μικρός Τζέικομπ Τρέμπλεϊ, που είδαμε και στο Δωμάτιο (The room) φέτος, είναι ταλέντο, αλλά ο τρόπος που εμφανίζεται το Υπερφυσικό στην ταινία τον επικαλύπτει και φυσικά τον αδικεί, ενώ οι θετοί γονείς του Κέιτ Μπόσγουορθ και Τόμας Τζέιν, αντιμετωπίζουν την κατάσταση με κλισέ συμπεριφορές, ενώ δεν έχουν να κάνουν μόνο με το Υπερφυσικό, αλλά και με τους εσωτερικούς τους δαίμονες (το τελευταίο που ‘γραψα, αυτό κι αν είναι κλισέ). 
Θα μπορούσε να είναι καλύτερη.