21/4/16

Ο Λύκος της ερήμου - Theeb

Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθεσία: Νάτζι Αμπού Νουάρ
Ηθοποιοί: Τζασίρ Είντ Αλ Χουιετάτ, Χουσεϊν Σαλαμέχ Αλ Σουεϊλχιγίν
Προβάλλεται από 21/4/16
Υπόθεση: 1916. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην οθωμανική επαρχία της Χιτζάζ, ο Τεέμπ, ένας μικρός βεδουίνος αποφασίζει να συνοδεύσει ένα βρετανό στρατιώτη. Το ταξίδι είναι επικίνδυνο. Η έρημος είναι γεμάτη μισθοφόρους και επαναστατικές ομάδες. Για να επιβιώσει, ο μικρός μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να ξεχάσει την παιδική του ηλικία. (Διανομή: NEW WAVE FILMS)
Κριτική: Ο Τεέμπ του τίτλου, είναι ένας μικρός βεδουίνος που αποφασίζει να συνοδεύσει ένα βρετανό στρατιώτη, ο οποίος έχει αναλάβει κάποια αποστολή το 1916 στην οθωμανική επαρχία της Χιτζάζ κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τον υποδύεται ένας απίστευτος πιτσιρικάς με μεγάλα εκφραστικά μάτια  (Jacir Eid Al-Hwietat), για τον οποίο αξίζει να δει κανείς την ταινία, παρόλο που σαν περιπέτεια μπορεί να μη σε απογειώνει, αλλά σου προσφέρει θέμα.
Βασικά, είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, μέσα από τη θέληση για εκδίκηση και την ανάγκη της επιβίωσης. Ο Τέεμπ, θα διασχίσει μια έρημο γεμάτη μισθοφόρους και επαναστατικές ομάδες. Για να επιβιώσει, μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του, θα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να ξεχάσει την παιδική του ηλικία. Το ταξίδι είναι επικίνδυνο. 
Με σχετική αγωνία για την εξέλιξη, με απροσδόκητους κινδύνους και με ήρωες που το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η τιμή της οικογένειας, οι τήρηση των παραδόσεων και ο σεβασμός της προσωπικότητας του άλλου ακόμα και του εχθρού, η ταινία βλέπεται με αρκετό ενδιαφέρον. Ειδικά για την κουλτούρα που διαθέτει αλλά και για την ερμηνεία του μικρού Jacir Eid Al-Hwietat.  Κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ της Βενετίας και ήταν υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016. 
(Κριτική μου στο myfilm.gr)