19/5/16

Περί σώματος

Όταν διάβασα για πρώτη φορά -από περιέργεια, ομολογώ- το άρθρο «Η ιατρική αξία των συναισθημάτων» της Δρ Γεωργίας Δηλάκη στην εφημερίδα Αμαρυσία, όπου καταθέτω και εγώ κάποιες απόψεις άσχετες προς την επιστήμη της (είναι διδάκτωρ του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου με εξειδίκευση στην Κοινωνιολογία του Σώματος), αυτό που μου έκανε εντύπωση, με τράβηξε και με έκανε «οπαδό» της, ήταν η ικανότητά της να γράφει για ένα επιστημονικό θέμα απλά, γλαφυρά και ταυτόχρονα με εύστοχα παραδείγματα, χωρίς να χάνει την επιστημονικότητά της. 
Έκτοτε, διάβαζα τα άρθρα της και την παρακολουθούσα στο www.iatronet.gr και αργότερα στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα και σε άλλα έντυπα. Διαπίστωση, και όχι μόνο δική μου, ήταν το γεγονός ότι η Δρ Γεωργία Δηλάκη μέσα από τα κείμενά της προσπαθούσε να αφυπνίσει και να επηρεάσει θετικά τη σχέση του καθένα από εμάς, με το σώμα του. Το σώμα που πάσχει, το σώμα που πονά, το σώμα που γερνά και αλλάζει. Το σώμα που βρίσκεται σε συστολή, ή το σώμα που απελευθερώνεται. 
Πολυγραφότατη η Δρ Γεωργία Δηλάκη, κατάφερε να κατακτήσει πολλούς αναγνώστες (έβλεπα την «κινητικότητα» στα διάφορα sites και social media), που όλο και κάτι καινούργιο τους ενδιέφερε. 
Έτσι, ήταν μεγάλη η χαρά μου όταν είδα ότι όλα αυτά τα πάντα επίκαιρα άρθρα της, τα συγκέντρωσε σε μια μοναδική, συνεκτική και περιεκτική συλλογή, σ’ ένα ανθολόγιο με τίτλο «Περί σώματος» (εκδ. Οσελότος) στο οποίο παρουσιάζει τον πολυσύνθετο χαρακτήρα του σώματος και με τις κοινωνιολογικές της ερμηνείες, τις ψυχολογικές προσεγγίσεις της, τις προτάσεις αυτοβελτίωσης και τα tips, μας βοηθά για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.  
Αξίζουν συγχαρητήρια στη Δρ Γεωργία Δηλάκη και επειδή όπως γράφει «οι στόχοι αυτού του ανθολογίου δεν μπορούν να εξαντληθούν σε αυτές τις σελίδες, το ταξίδι στο σώμα συνεχίζεται…», αναμένεται και η συνέχεια.