28/5/16

Το πέμπτο ευαγγέλιο (μυθιστόρημα)

Ο Ίαν Κάλντγουελ είναι Αμερικανός συγγραφέας, κάθισε και μελέτησε όμως τον καθολικισμό και την ορθοδοξία. Βρήκε διαφορές και συγκλίσεις και έγραψε ένα μυθιστόρημα (θρίλερ θα έλεγα, με τίτλο «Το πέμπτο ευαγγέλιο» των εκδόσεων Διόπτρα), στηριγμένο πάνω στα ευαγγέλια των τεσσάρων ευαγγελιστών Ματθαίου, Λουκά, Μάρκου και Ιωάννη και σε μια ας πούμε σύνοψή τους, με όνομα Διατεσσάρων, ένα πέμπτο ευαγγέλιο, γραμμένο από έναν χριστιανό ασκητή ονόματι Τατιανό. Μέσα από αυτά προσπαθεί να λύσει ένα μυστήριο  που απασχολεί τις δύο Χριστιανικές Εκκλησίες. Τοποθετεί δε τη δράση του μυθιστορήματος στο Βατικανό γύρω στο 2004, καθώς η θητεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ οδεύει προς την ολοκλήρωσή της και στο Βατικανό προετοιμάζεται μια έκθεση. 
Μία βδομάδα πριν την έναρξή της, ο έφορος της έκθεσης βρίσκεται δολοφονημένος. Την ίδια νύχτα ένας διαρρήκτης εισβάλλει στο σπίτι του πατέρα Άλεξ Ανδρέου, ενός ελληνοκαθολικού ιερέα και συνεργάτη του εφόρου και ζει στην πόλη του Βατικανού μαζί με τον πεντάχρονο γιο του. 

Όταν η παπική αστυνομία αποτυγχάνει να βρει τον ένοχο, ο πατήρ Άλεξ Ανδρέου ξεκινά τη δική του έρευνα. Για να βρει το δολοφόνο, πρέπει να ανακαλύψει το μυστικό του νεκρού εφόρου: αυτό το οποίο τα τέσσερα ευαγγέλια και το λιγότερο γνωστό πέμπτο αποκαλύπτουν σχετικά με το μυστήριο που προανέφερα. Αλλά, καθώς αρχίζει να κατανοεί την αλήθεια σχετικά με το θάνατο του φίλου του και τις συνέπειες για το μέλλον των δύο μεγαλύτερων Χριστιανικών Εκκλησιών, ο πατήρ Άλεξ θα βρεθεί αντιμέτωπος και με άλλα ζητήματα που προκύπτουν: με τους ανωτέρους του και με συναδέλφους του, αλλά και με τον αδερφό του, που ενοχοποιείται και αρνείται να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Βρήκα ενδιαφέρον το εξαιρετικά περιγραφικό αυτό μυθιστόρημα (νομίζεις ότι ο συγγραφέας έχει διατελέσει ιερέας κάποτε και έχει ζήσει στο Βατικανό), που εμπλέκει το φανταστικό και το πραγματικό με σεβασμό και χωρίς να θίγει θρησκείες, πίστεις και καθιερωμένες αντιλήψεις και ταυτόχρονα διδάσκει την αγάπη και την αυτοθυσία. 
Να θυμίσω, ότι ο Ίαν Κάλντγουελ με τον Ντάστιν Τόμασον, έχουν γράψει και το ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Ο Κανόνας των Τεσσάρων», που κυκλοφόρησε το 2004.