5/5/16

Εγκλήματα θεών

Το «Εγκλήματα θεών» του Πολ Τζόνστον (εκδ. Ψυχογιός) δεν είναι απλά μια αστυνομική ιστορία, με κεντρικό ήρωα τον Ελληνοσκοτσέζο ντετέκτιβ Άλεξ Μαύρο που δέχεται ένα μυστηριώδες τηλεφώνημα και ξαφνικά βρίσκεται μπλεγμένος σε μια από τις πιο δύσκολες υποθέσεις της καριέρας του. Είναι ένα μυθιστόρημα γραμμένο από έναν συγγραφέα που σπούδασε αρχαία και νέα ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έκανε μεταπτυχιακό στη συγκριτική λογοτεχνία, ο οποίος το 1987 ήρθε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως δημοσιογράφος, ως υπάλληλος ναυτιλιακής εταιρείας και ως καθηγητής αγγλικών και σήμερα κατοικεί μόνιμα στο Ναύπλιο. Γιατί τα αναφέρω αυτά; Διότι ο άνθρωπος, γνωρίζει καλά την Ελλάδα και την ελληνική νοοτροπία και οι περιγραφές του καθηλώνουν τον αναγνώστη, που βλέπει μπροστά του να ξεδιπλώνεται η ιστορία μας, των πρώτων χρόνων της οικονομικής (και της κοινωνικής που επακολούθησε) κρίσης.
Ο Πολ Τζόνστον μέσα από την αφήγησή του περιγράφει τη διαφθορά που υπάρχει σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα της χώρας μας (από τα κυβερνητικά, τα επιχειρηματικά, της νεόπλουτης αριστοκρατίας και της ανερχόμενης αστικής τάξης) και πιστεύω ότι αν ζούσε σήμερα ο Γιάννης Μαρής, έτσι θα τα περιέγραφε κι αυτός –ίσως με το δικό του υποδόριο χιούμορ.  
Ο Πολ Τζόνστον διακρίνεται για περισσότερη ειρωνεία, που του βγαίνει κυρίως μέσα από τον Χοντρό, το στενό φίλο του ντετέκτιβ Άλεξ Μαύρου, ο οποίος προσλαμβάνεται από τη γυναίκα ενός από τους πλουσιότερους Έλληνες επιχειρηματίες για να βρει τη δεκατετράχρονη κόρη τους, χωρίς όμως ο σύζυγός της να το γνωρίζει αυτό. Ο Χοντρός, τον βοηθά «με μαύρη καρδιά», αφού ο ίδιος είναι κομμουνιστής και σιχαίνεται τον κόσμο του κεφαλαίου, στον οποίο ανήκει η εργοδότρια του Μαύρου.
Η δράση είναι τυπική και επεκτείνεται από τα αριστοκρατικά προάστια των Αθηνών, μέχρι την περιοχή κάτω από τους Δελφούς, όπου υπάρχουν τα εργοστάσια του επιχειρηματία, που έχασε την κόρη του και θέλει να το κρατήσει μυστικό από την αστυνομία, ενώ στην υπόθεση ανακατεύονται άνθρωποι που πιστεύουν στο Δωδεκάθεο, αλλά και δυο προσωπικοί (κατά σύμπτωση) εχθροί του Άλεξ Μαύρου, από προηγούμενη υπόθεσή του.
Το βιβλίο, διαβάζεται με ενδιαφέρον και όχι μόνον αστυνομικό, όπως προανέφερα.