25/5/16

Υπόθεση: Άγνωστο DNA – L’ affaire SK 1

Είδος: Αστυνομική
Σκηνοθεσία: Φρεντερίκ Τελιέ
Παίζουν: Ραφαέλ Περσονάζ, Ναταλί Μπαΐ, Ολιβιέ Γκουρμέ, Μισέλ Βιγιερμόζ
TRAILER
Προβάλλεται από 26/5/16
Υπόθεση: Το 1991 ο επιθεωρητής στη Δίωξη Εγκλήματος Franck Magne είναι επικεφαλής στην εξιχνίαση της δολοφονίας ενός κοριτσιού. Καθώς θα συμβούν κι άλλα παρόμοια περιστατικά, ο Magne δεν θα αργήσει να καταλάβει ότι οι φόνοι είναι έργο του ίδιου ατόμου. Ο Bougon, ο προϊστάμενός του, τον συμβουλεύει να μην εμπλακεί πάρα πολύ. Είναι ήδη αργά: ο Magne καταδιώκει ασταμάτητα τον δολοφόνο μέχρι το σημείο να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της οικογένειάς του. (Διανομή: Danaos Films)
Κριτική: Κλασσική αστυνομική ιστορία έρευνας. Η πρωτοτυπία βρίσκεται στο γεγονός, ότι από την αρχή παρακολουθούμε τη δίκη ενός συμπαθούς φυσιογνωμικά μαύρου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ομολόγησε τα εγκλήματα υπό την πίεση της ανάκρισης ενώ είναι αθώος. Ταυτόχρονα βλέπουμε,
αφενός την προσπάθεια δύο δικηγόρων (μιας λευκής και ενός μαύρου), να τον υπερασπιστούν λόγω ασάφειας των πειστηρίων και αφετέρου και με αλλεπάλληλα flashbacks όλο το ιστορικό της διάπραξης των εγκλημάτων και της έρευνας που γίνεται από ένα νεαρό ντετέκτιβ (που το 'χει πάρει προσωπικά) για την εξιχνίασή τους.
Πρωτότυπο σενάριο (που δίκαια πήρε το Βραβείο Jacques Prévert καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου το 2016) και αρκετά καλή η σκηνοθεσία του πρωτοεμφανιζόμενου Φρεντερίκ Τελιέ, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια υποβλητική σκοτεινή ατμόσφαιρα, που ώρες-ώρες μου θύμιζε το Seven, χωρίς όμως να έχει την ένταση εκείνου.
Το φιλμ βλέπεται με ενδιαφέρον, κυρίως χάρη και στις ερμηνείες των πρωταγωνιστών και ιδιαιτέρως του Ραφαέλ Περσονάζ που υποδύεται τον νεαρό ντετέκτιβ που τοποθετείται για πρώτη φορά στο Εγκληματολογικό και παίρνει την υπόθεση προσωπικά παρά τις αντιδράσεις των συναδέλφων του και τις κόντρες από τα ανταγωνιστικά τμήματα της υπηρεσίας του, καθώς και του Αντάμα Νιάνε, που υποδύεται τον κατηγορούμενο για τη σειρά φόνων των κοριτσιών, ο οποίος κατορθώνει να γίνεται συμπαθής παρά το γεγονός ότι τον βαρύνουν κατηγορίες.
(Κριτική μου για το myfilm.gr)