12/5/16

Ο άνθρωπος που γνώριζε το άπειρο – The man who knew infinity

Είδος: Δράμα / Βιογραφική
Σκηνοθεσία: Ματ Μπράουν
Παίζουν: Τζέρεμι Άιρονς, Ντεβ Πάτελ, Τόμπι Τζόουνς, Στίβεν Φράι, Τζέρεμι Νόρθαμ, Ντέβικα Μπισέ
TRAILER
Προβάλλεται από 12/5/2016
Υπόθεση: Το 1913 στην Ινδία, ένας 25χρονος ιδιωτικός υπάλληλος με τρομακτική ευφυΐα, που όμως απέτυχε να ολοκληρώσει τις σπουδές του εξαιτίας της σχεδόν εμμονικής, μοναχικής μελέτης του πάνω στην επιστήμη των Μαθηματικών, αποφασίζει να εμπιστευτεί το πάθος του και να στείλει ένα γράμμα στον Τζι Έιτς Χάρντι, έναν επιφανή καθηγητή μαθηματικών του Trinity College του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Το όνομά του ήταν Σρινιβάσα Ραμανουτζάν και έμελλε να γίνει ο αυτοδίδακτος «πρίγκιπας της μαθηματικής διαίσθησης». Ο άνθρωπος που θα αναστάτωνε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με τον πιο ρομαντικό τρόπο (Διανομή: Odeon)
Κριτική:
Με μαθηματικούς τύπους, σύνολα, εξισώσεις και τα σχετικά, ποτέ δεν τα πήγαινα καλά και ο μαθηματικός υπάρχει ακόμα στους εφιάλτες μου. Ίσως γι’ αυτό και τα πρώτα λεπτά της ταινίας μου φάνηκαν ατελείωτα. Οι εκτενείς αναλύσεις και οι αποκλειστικά μαθηματικοί διάλογοι δεν μου έλεγαν τίποτα. Υπάρχει όμως κάτι στην ταινία που σε ελκύει και αυτό είναι το πάθος και η επιμονή του νεαρού Ραμανουτζάν να μοιραστεί με την επιστημονική μαθηματική κοινότητα τις σκέψεις και τις μελέτες του, που βασίζονταν στη διαίσθηση και στην πίστη του.
Από εκεί και ύστερα, οι ερμηνείες του Ντεβ Πάτελ (ως Ραμανουτζάν) και του Τζέρεμι Άιρονς (ως καθηγητού Χάρντι) είναι καθηλωτικές. Ο νεαρός Ραμανουτζάν χωρίς να έχει τις μαθηματικές αποδείξεις προσπαθεί να πείσει τον ψυχρό, στεγνό και άθεο μαθηματικό επιστήμονα Χάρντι ότι «τα πράγματα έτσι είναι και έτσι θα εξελιχθούν» επειδή το «πιστεύει» και επειδή έτσι του βγαίνει από την ψυχή του. Από την άλλη, ο Χάρντι ενώ στο βάθος τον θαυμάζει δεν μπορεί να το εκφράσει ανεπιφύλακτα, λόγω της βρετανικής ιδιοσυγκρασίας του, αλλά και της φυλετικής του υπεροχής που του την θυμίζουν οι συνάδελφοί του (δεν είναι δυνατόν ένας πολίτης βρετανικής αποικίας να «προκαλεί» τους αποικιοκράτες με τις γνώσεις του). Έτσι, προσπαθεί να τον βοηθήσει, στην αρχή με διακριτικότητα και στη συνέχεια με το ίδιο πάθος που του έχει μεταφέρει ο  νεαρός αυτοδίδακτος μαθηματικός
Αν δεν ήσαν οι συγκεκριμένοι ηθοποιοί, δεν ξέρω εάν θα είχε το ίδιο ενδιαφέρον η ταινία, αλλά είναι πολύ ωραίο να τους βλέπεις, μέσα μάλιστα στο αυθεντικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί από τον σκηνοθέτη, τον σκηνογράφο και το φωτογράφο της παραγωγής.
(Κριτική μου για το myfilm.gr)