25/5/16

Η αλήθεια - The truth

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Βάντερμπιλτ
Παίζουν:  Κέιτ Μπλάνσετ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Ελίζαμπεθ Μος, Τόφερ Γκρέις, Ντένις Κουέιντ, Μπρους Γκρίνγουντ
TRAILER
Προβάλλεται από 26/5/16
Υπόθεση: Το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου 2004, η βετεράνος παραγωγός του δελτίου ειδήσεων του CBS, Μέρι Μέιπς, πίστευε ότι είχε κάθε λόγο να αισθάνεται περήφανη για τη δουλειά της. Μέχρι το βράδι της ίδιας μέρας, η Μέιπς με τον παρουσιαστή του δελτίου Νταν Ράδερ, θα δεχόντουσαν πολύ σκληρή κριτική κι έλεγχο. (Διανομή: Seven Films - Spentzos Films))
Κριτική: Με ιστορικό ενδιαφέρον (που βασίζεται στα απομνημονεύματα της Μέρι Μέιπς «Truth and Duty: the Press, the President, and the Privilege of Power»), αλλά και με έντονο το μελοδραματικό στοιχείο, διότι ταυτόχρονα αποκαλύπτει τα παρασκήνια των δημοσιογραφικών ερευνών, αλλά και των συγκαλήψεων (κοινώς, διαπλοκής), η ταινία αφηγείται την εξέλιξη μιας δημοσιογραφικής έρευνας, η
οποία δεν είχε ευτυχή κατάληξη για τους δημοσιογράφους του μεγαλύτερου τηλεοπτικού καναλιού των ΗΠΑ.
Το σενάριο περιγράφει όλα τα στάδια της έρευνας, τη συγκρότηση, τις αγωνίες και τις ελπίδες του επιτελείου μιας δυναμικής δημοσιογράφου Μέρι Μέιπς (την υποδύεται η Κέιτ Μπλάνσετ), που θα αποτελέσει το backup ενός έμπειρου τηλεπαρουσιαστή (τον υποδύεται ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ) και θα ερευνήσει μια καταγγελία που αφορά στο ότι ο υποψήφιος για την προεδρία Τζορτζ Μπους ο νεώτερος, δεν είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Επίσης, περιγράφει και την ενόχληση των πολιτικών και κυβερνητικών κύκλων και τους τρόπους που θα παρέμβουν για να «κλείσει» η υπόθεση.
Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ έχοντας χάσει τη γοητεία του και η Κέιτ Μπλάνσετ αρκετά γοητευτική, προσπαθούν να δώσουν κάποια δυναμική ώθηση στην ταινία, χωρίς όμως να το κατορθώνουν. Δεν υπάρχει ένταση και ο ρυθμός είναι αργός, σα να παρασύρεται από τη σχολαστικότητα των δημοσιογράφων–ερευνητών. Καταφέρνει δε, να δώσει χαρακτήρα ντοκιμαντέρ στο φιλμ, που έχει επίκαιρο ενδιαφέρον μιας και αναφέρεται στη διαπλοκή.
(Κριτική μου για το myfilm.gr)