12/6/16

Υπερσιβηρικός

Ένα βιβλίο που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερα απ ’ αυτό, όπως ακριβώς και το θέμα που διαπραγματεύεται: τη μακρύτερη σιδηροδρομική γραμμή του κόσμου, τον Υπερσιβηρικό. Ένα ταξίδι με το τρένο αυτό, χρόνια τώρα θεωρείται μια ρομαντική περιπλάνηση στις ρωσικές στέπες, αλλά και μια υπενθύμιση στους ταξιδιώτες για την απεραντοσύνη του κόσμου μας, όπως και για τις δυσκολίες που είχε η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου. Ο Υπερσιβηρικός εκτείνεται σε περισσότερα από 9.200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα μέχρι το Βλαδιβοστόκ και ήταν το πιο φιλόδοξο σιδηροδρομικό έργο του δέκατου ένατου αιώνα. 
Ο Κρίστιαν Γουόλμαρ, ένας κορυφαίος συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός της Βρετανίας σχετικά με θέματα συγκοινωνιών και ειδικότερα των σιδηροδρόμων (τα προηγούμενα βιβλία του «The Subterranean Railway», «Fire and Steam», «Blood, Iron and Gold», «Engines of War» και «The Great Railway Revolution», γνώρισαν ευρεία αποδοχή από κοινό και κριτικούς), με μυθιστορηματικό ύφος που μου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον, αφηγείται την ιστορία του Υπερσιβηρικού, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την με δυσκολίες κατασκευή του.
Δυσκολίες, όχι μόνον εξ αιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων και οικονομικών προβλημάτων, αλλά και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ξεκινά από τα χρόνια του τσάρου Αλέξανδρου Γ΄ και φτάνει μέχρι την επέκτασή του προς βορρά, που διέταξε ο Μπρέζνιεφ και την τεράστια σημασία που έχει αυτή η αρτηρία σήμερα.
Ο συγγραφέας, διερευνά επίσης αλλά και περιγράφει, αντλώντας στοιχεία και από τους πρώτους ταξιδιώτες εξερευνητές, τον ρόλο που έπαιξε ο Υπερσιβηρικός στον Ρωσικό Εμφύλιο, που ξεκίνησε μετά την Επανάσταση του 1917 και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στις διενέξεις με την Ιαπωνία, αλλά και την Κίνα. Επικεντρώνεται επίσης, στις πολιτικές και στρατιωτικές προσωπικότητες που συμμετείχαν άμεσα ή έμμεσα στην πραγματοποίηση του έργου, καθώς και στα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα, που κρύβονται πίσω από έναν πραγματικά από τους πιο αξιομνημόνευτους θριάμβους της μηχανικής του 19ου αιώνα, που πολλές φορές αμφισβητήθηκε από τους Δυτικούς. 
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφήγημα 352 σελίδων και πολλών σπάνιων φωτογραφιών που το συνοδεύουν, το οποίο προσωπικά μου πρόσφερε νέες γνώσεις και με ταξίδεψε νοερά στις παγωμένες εκτάσεις της Σιβηρίας και στα όρια της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης με τις άλλες υπερδυνάμεις, την Κίνα και την Ιαπωνία (εκδόσεις Ψυχογιός).