16/6/16

Η φαμίλια - El clan

Είδος: Δραματικό θρίλερ
Σκηνοθεσία: Πάμπλο Τραπέρο
Παίζουν: Αντονία Μπενγκοετσέα, Γκαστόν Κοτσιαράλε, Γκιγιέρμο Φραντσέλα, Στεφανία Κοέσλ, Πίτερ Λαντζάνι, Φράνκο Μζίνι, Λίλι Πόποβιτς, Γκιζέλ Μότα, Φερνάντο Μιρό
Προβάλλεται από 16/6/2016
Υπόθεση: Η οικογένεια Πούτσιο μοιάζει με οικογένεια πρότυπο: ο πατέρας; Ένας έντιμος οικογενειάρχης που αγαπά τα παιδιά του και ασχολείται ακόμα και με τις σχολικές εργασίες της μικρής του κόρης. Η μητέρα; Αφοσιωμένη δασκάλα και τέλεια νοικοκυρά. Τα παιδιά; Καλοί μαθητές που σίγουρα θα διαπρέψουν στο μέλλον! Και όμως.. όλα αυτά είναι μία βιτρίνα. Στην πραγματικότητα ο πατέρας δεν είναι παρά ο βάναυσος αρχηγός μιας συμμορίας κακοποιών που απαρτίζεται από την σύζυγό και τα παιδιά του. Απαγάγουν και αιχμαλωτίζουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι νέους και πλούσιους ανθρώπους. Τους βασανίζουν και όταν τελικά εισπράττουν τα λύτρα, τους εκτελούν ψυχρά (Διανομή: Spentzos Film - Seven Films).
Κριτική: Πολύ καλό θρίλερ, στο οποίο η βιτρίνα της οικογένειας Πούτσιο καταρρέει μαζί με το καθεστώς της Αργεντινής του 1983, όταν γίνονται οι πρώτες εκλογές και η κάθαρση που προσπαθεί να πετύχει η κυβέρνηση του Ραούλ Αλφονσίν, περιλαμβάνει και το ξεκαθάρισμα της οικογένειας Πούτσιο, η οποία έκανε ό,τι έκανε επειδή η αστυνομία έκανε τα στραβά μάτια. Πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι κάποιοι τηλεφωνούσαν στον πάτερ φαμίλια και του ζητούσαν να ξεμπερδεύει γρήγορα με την τελευταία απαγωγή; Είχε πλάτες ο άνθρωπος. Κοινώς, δωροδοκούσε… για να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Μην πω ότι μπορεί και να εκτελούσε συμβόλαια.

Από αυτή τη γενική διαφθορά, καθεστώτος και οικογένειας, ο μικρός γιός (η νέα γενιά της Αργεντινής) πρόλαβε και «την έκανε» στο εξωτερικό, ρίχνοντας μαύρη πέτρα στην οικογενειακή βιτρίνα.
Βασισμένο σε αληθινή ιστορία το σενάριο, με τα flashback και τη σφιχτή σκηνοθεσία του Πάμπλο Τραπέρο («7 Ημέρες στην Αβάνα» και «Λευκός Ελέφαντας») κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, ενώ ο πάτερ φαμίλιας του Γκιγιέρμο Φραντσέλα με το βλέμμα του φιδιού, κερδίζει την παράσταση. Ψύχραιμος και στυγνός εκτελεστής, πλήρως αδιάφορος για την ανθρώπινη ζωή και εξαιρετικός σύζυγος και πατέρας, αντικατοπτρίζει τέλεια τη διαφθορά της εξουσίας που τον καλύπτει, ενώ και τα λοιπά μέλη της οικογένειας αποδίδονται υπέροχα από τους λοιπούς νεαρούς ηθοποιούς, με πρώτο και καλύτερο τον Πίτερ Λαντζάνι, που υποδύεται το μεγάλο γιο Αλεχάντρο, με τις εσωτερικές του συγκρούσεις μέχρι το συγκλονιστικό τέλος.
Συνολικά, η ταινία είναι πολύ καλή, με αυθεντικά ντεκόρ και κοστούμια, ενώ και η επιλογή της μουσικής βρίσκεται μέσα στο πνεύμα της εποχής.
(Κριτική μου για το myflm.gr)