23/6/16

Ημέρα Ανεξαρτησίας: Νέα απειλή – Independence Day: Resurgence

Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθεσία: Ρόλαντ Έμεριχ
Παίζουν: Λίαμ Χέμσγουορθ, Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Μπιλ Πούλμαν, Τζαντ Χιρς, Βίβικα Α. Φοξ, Μπρεντ Σπάινερ, Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Τζέσι Άσερ, Μάικα Μονρό, Σίλα Ουόρντ, Ουίλιαμ Φίκτνερ
Προβάλλεται από 23/6/2016
Υπόθεση: Είκοσι χρόνια μετά την εξωγήινη επίθεση κατά του πλανήτη, τα έθνη της Γης, χρησιμοποιώντας την εξωγήινη τεχνολογία που βρήκαν στα διαστημόπλοια των εισβολέων, έχουν συνεργαστεί για να φτιάξουν ένα τεράστιο αμυντικό πρόγραμμα προστασίας της ανθρωπότητας. Όμως, τίποτα δεν μπορεί να μας προετοιμάσει για την προχωρημένη και χωρίς προηγούμενο δύναμη των εξωγήινων, και μόνο η ευφυΐα μερικών γενναίων ανδρών και γυναικών μπορούν να σώσουν τον κόσμο μας από τον απόλυτο αφανισμό (Διανομή: Odeon).
Κριτική: Είκοσι χρόνια ακριβώς (το 1996 κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία με τους ίδιους συντελεστές) μετά την πρώτη καταστρεπτική εισβολή των εξωγήινων, υποτίθεται ότι η ανθρωπότητα επούλωσε τις πληγές της και εκμεταλλευόμενη την εγκαταλειμμένη τεχνολογία των ηττημένων έχει στήσει μια διαστημική άμυνα που την κάνει να είναι βέβαιη ότι δεν θα ξανασυμβεί αυτό.
Έλα όμως που λογαριάζουν πάλι χωρίς τον ξενοδόχο. Έτσι ανήμερα και πάλι της εθνικής γιορτής των ΗΠΑ, οι εξωγήινοι εισβάλλουν έχοντας αποκτήσει νέα πιο εξελιγμένη επιθετική τεχνολογία. Οπότε έχουμε, νέα εφέ, νέες σούπερ καταστροφές (δεν μένει τίποτα όρθιο και οι φίλοι των ταινιών καταστροφής θα «τη βρουν» με την ταινία) και νέους ηρωισμούς εκ μέρους των πρωταγωνιστών.
Το θέαμα καταντά κουραστικό πλέον και το μόνο που σκέφτομαι είναι: όταν εμείς, που δεν φτιάχνουμε τίποτα καινούργιο σ’ αυτή τη χώρα, πληρώνουμε τόσους φόρους, αυτοί που επιζούν στις κατεστραμμένες ΗΠΑ, τι φόρους θα πληρώσουν για την ανασυγκρότηση της χώρας τους; Άσχετο, αλλά μου φάνηκε ότι ο πύργος του Άιφελ ήταν ακόμα όρθιος στο τέλος, που σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση την έχει γλιτώσει.
Εν κατακλείδι: Μια από τα ίδια και περιμένουμε και την τρίτη συνέχεια, αν ζούμε μετά 20 χρόνια. Εκτός κι αν η ανασυγκρότηση των ΗΠΑ γίνει γρηγορότερα αυτή τη φορά (σε τρία χρόνια, ας πούμε), οπότε με την τεχνολογία που διαθέτουν τα τέρατα, θα επιστρέψουν απλά για να ισοπεδώσουν την ανθρωπότητα. Ενώ το ηθικό δίδαγμα παραμένει: Χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις, ανάμεσα στα έθνη και στους ανθρώπους μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα.
(Κριτική μου για το myfilmm.gr)