9/6/16

Οιδιπόδειο αλά Γαλλικά - Lolo

Είδος: Κομεντί
Σκηνοθεσία: Ζιλί Ντελπί
Παίζουν: Ζιλί Ντελπί, Ντάνι Μπουν, Βενσάν Λακόστ, Καρίν Βιάρντ
Προβάλλεται από 9/6/16
Υπόθεση: Η κομψή και εκλεπτυσμένη Παριζιάνα Violette κάνει τις διακοπές της στον ειδυλλιακό γαλλικό νότο, όπου συναντά τον γλυκύτατο Jean-René. Αν και εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, η χημεία μεταξύ τους είναι τόσο καλή που βρίσκονται ξανά στο Παρίσι. Όμως, ένα τρίτο πρόσωπο εμφανίζεται ξαφνικά και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του ζευγαριού. Ο Lolo, ο 19χρονος κτητικός γιος της Violette, είναι αποφασισμένος να ξεφορτωθεί τον επίδοξο εραστή, με κάθε τρόπο (Διανομή: Feelgood).
Κριτική: Ξεκινάει ως «απολαυστική ρομαντική κωμωδία» με γήινους χαρακτήρες θα έλεγα και καλές ερμηνείες. Όπως εξελίσσεται όμως, βγαίνει ένα δράμα και παρά τους αστείους και τολμηρούς διαλόγους που σχολιάζουν εύστοχα τις σύγχρονες σχέσεις, η ταινία θα μπορούσε να είναι και θρίλερ σχέσεων.
Ο γιός που εξαρτάται από τη μητέρα του, μια γυναίκα που δεν είχε κόψει τον ομφάλιο λώρο όταν έπρεπε, δίνει ένα πολύ ωραίο θέμα για συζήτηση και θα μπορούσε να δώσει ένα θρίλερ, αλλά η Ζιλί Ντελπί έχει εστιάσει περισσότερο στη σχέση της ηρωίδας της με το νέο της φίλο, που όμως δεν έχει την «έγκριση» του γιου της Λόλο, του οποίου το χαρακτήρα έχει αφήσει έξω από το κάδρο. Έτσι, η ταινία κυλάει με τις προσπάθειες του γιού, να «εκθέτει» το σύντροφό της στα μάτια της μάνας του, ώστε να τον αναγκάσει σε φυγή και με τις κωμικές προσπάθειες του φίλου της, να αποδείξει ότι τα παθήματά του είναι κακοτυχίες.
Με μια κουβέντα, θα έλεγα ότι έχουμε ένα άνισο φιλμ, που δεν ξέρει τι θέλει να είναι. Μια κωμωδία σχέσεων ή ένα ελαφρύ δράμα που βασίζεται στο οιδιπόδειο σύμπλεγμα γιού – μάνας; Ένα θεωρώ σίγουρο: αυτό που αποκαλύπτεται στα τελευταία λεπτά της ταινίας, ανατρέπει όλη την προηγούμενη αφήγηση. 
Παρ’ όλα αυτά, η ταινία βλέπεται ευχάριστα τώρα το καλοκαίρι.
(Κριτική μου για το myfilm.gr)