21/7/16

Ένας προδότης ανάμεσά μας – Our kind of traitor

Είδος: Θρίλερ κατασκοπίας
Σκηνοθεσία: Σουζάνα Γουάιτ
Παίζουν: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Ναόμι Χάρις, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ντέμιαν Λιούις
Προβάλλεται από 21/7/2016
Υπόθεση: Ένα συνηθισμένο ζευγάρι Άγγλων, ο Πέρι και η Γκέιλ, βρίσκονται στο Μαρόκο για διακοπές. Εκεί θα γνωρίσουν τον Ρώσο Ντιμά και θα κάνουν παρέα. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι ο Ντιμά είναι μέλος της ρωσικής μαφίας. O Ντιμά εξαναγκάζει τον Πέρι να μεταφέρει απόρρητες πληροφορίες στις αγγλικές μυστικές υπηρεσίες. Το ζευγάρι θα βρεθεί ξαφνικά διαμέσου ενός διεθνούς παιχνιδιού κατασκοπίας και βρώμικης πολιτικής. Ο Πέρι και η Γκέιλ Θα ταξιδέψουν με την βία από το Παρίσι στη Βιέννη και από εκεί στις Γαλλικές Άλπεις και τελικά στο Λονδίνο προκειμένου να βρουν έναν σύνδεσμο με την Βρετανική κυβέρνηση (Διανομή: Spentzos Film)
Κριτική: Έχοντας διαβάσει το βιβλίο «Our kind of traitor» του Τζον Λε Καρέ ενός από τους πιο αναγνωρισμένα συγγραφείς θρίλερ κατασκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, βρήκα τον Γιούαν Μακ Γκρέγκορ και τον Στέλαν Σκάρσγκαρντ φυσιογνωμικά πολύ κοντά στους δυο βασικούς χαρακτήρες του βιβλίου, που τελείως τυχαία γίνονται φίλοι όταν ο ένας θελήσει να φύγει από τη Ρωσία και να ζήσει στο Λονδίνο με την οικογένειά του, αφού προηγουμένως έχει «δώσει» κάποια μυστικά της ρωσικής μαφίας στους Άγγλους.
Ο Σκάρσγκαρντ εξαιρετικός στο ρόλο του Ρώσου Ντίμα, που δεν μπορείς ποτέ να διαβάσεις την έκφρασή του και να ξέρεις αν μπορείς να τον εμπιστευτείς και έτσι ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ στο ρόλο του καθηγητή Πέρι, που τον συναντά τυχαία και γίνονται φίλοι μετά από ένα παιχνίδι τένις, βρίσκεται πάντα σε αμφιβολία με ποιόν έχει να κάνει. Τελικά, ο Πέρι θα δείξει εμπιστοσύνη και θα αναλάβει να κάνει μια χάρη στον μπλέκοντας έτσι στα γρανάζια, όχι μόνο της ρωσικής μαφίας, αλλά και της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας, την οποία στην ταινία εκπροσωπεί ο Ντάμιεν Λιούις, με το πονηρό κάτω από τα γυαλιά του βλέμμα. Άλλο ένα άτομο που δεν ξέρει αν πρέπει να εμπιστευτεί ο καθηγητής Πέρι με τη σύντροφό του Γκέιλ (η Ναόμι Χάρις ως δυναμική δικηγόρος δεν με έπεισε).
Το σενάριο, που έχει να κάνει με οικονομικό έγκλημα μεγάλου μεγέθους, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δεν είναι αδιάφορο, ούτε και περίπλοκο όπως συμβαίνει σε πολλά μυθιστορήματα του Λε Καρέ. Η σκηνοθέτρια Σουζάνα Ουάιτ όμως, που δίκαια έκανε μια μικρής διάρκειας ταινία, δεν έχει δώσει ένα κάπως πιο γρήγορο ρυθμό, να δημιουργήσει κάποια ένταση και ορισμένες φορές νομίζεις ότι κάτι διαρκεί περισσότερο απ’ ότι πρέπει. 
Γενικά, η ταινία βλέπεται με ενδιαφέρον (η μουντή φωτογραφία του Άντονι Ντοντ Μάντλε και η μουσική του Μαρτσέλο Ζάρβος συμβάλλουν θετικά) χάρη στις ερμηνείες των Μακ Γκρέγκορ και Σκάρσκγκαρντ.
(Κριτική μου για το myfilm.gr)